Parlament BiH bez većine

19:44, 10.05.2017.
Thumbnail

Klub SDA se i definitvno raspao, SNSD je još jednom napustio salu, a poslanici u raspravi došli i do supruge Bakira Izetbegovića. Ipak, sliku današnjeg zasjedanja upotpunila je još jedna rasprava o povećanju akciza od 15 pfeninga po litru goriva.

Pred poslanicima se našao negativan stav komisje, a ukoliko dobije podršku i definitvno se, bar za sada, više neće govoriti o toj temi. To je najmanje priželjkivao predsjedavajuci Savjeta ministra, kao i njegove partijske kolege.

"U situaciji kada BiH ima najeftije gorivo po litru u regionu, mislim da možemo izdražati tu vrstu opterećenja, kako bismo pomogli razvoj ove zemlje, i to je suština", rekao je predsjedavajući PD PS BiH Sefik Džaferović.

A da se priča ne završi na akcizima, pobrinule su se partije iz Republike Srpske. Još jednom su u bh Parlamentu pominjali patriotizam, a osim akciza, razlog je i Zakon o osiguranju depozita u bankama. SDS uporno ponavlja kako se radi o prenosu nadležnosti, pa zakon neće ni podržati. Brzo im je stigao odgovor na ove, ali još neke poruke.

"Nažalost, SNSD je ovaj put pokazao i da postoji cijena njihovog patriotizma i da za 15 pf su spremni predati i nadležnosti RS, agencija za osiguranje depozita dobija četiri nove nadležnosti koje su do sada bile u isključivoj nadleženosti entitetskih agencija.

"Često smo mi ovdje svjedoci da se iznose nekave neargumentovane i neartikulisane izjave, čime se želi skrenuti pažnja na stanje u SDS-u. Još jedanput želim da kažem, njih napuštaju narodni poslanici u NS RS", rekao je poslanik SNSD-a u PD PS BiH Staša Košarac.

Prašina koja se digla i danas u vezi sa Zakonom o akcizama nije ništa u poređenju sa onom s početka sjednice. Poslanicima SDP-a posebno je bila interesatna priča o zakonu o bezbjednosti saobraćaja, koji je inicirao Damira Arnauta po kojem vozila pod pratnjom imaju prednost u odnosu na vozila pomoći. SDP - ovci su zakon posmatrali kroz slučaje Sebije Izetbegovic.

"Ako bi to poredili sa bračnim parom Izetbegović, da gospodin Izetbegović ima prednost u saobraćaju u odnosu na gospođu Izetbegović, a ovaj Zakon sada predviđa da u budućnosti gospođa Izetbegović nad gospodinom Izetbegović", rekao je poslanik SDP-a u PD PS Saša Magazinović.

Sve ovo najmanje je zanimalo poslanike sada već novoformiranog Kluba u bh Parlamentu. Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović ubuduce će definitvno nastupati u nezavisnom bloku. U SDA nisu zaboravili da podsjete da su poslanici osvojili mandate na krilima SDA, a iz novoformiranog Kluba poručuju da bi Savjet ministara zbog nemogućnosti da za zakone obezbijede parlamentranu većinu, trebao da podnese ostavku.