Park prirode u nastajanju: Može li Srpska da matira Hrvate?

19:33, 10.02.2018.
Thumbnail

Za, otprilike, mjesec dana, Vlada bi trebalo da usvoji dokument kojim bi se ozvaničilo proglašenje parka prirode na području nekoliko opština u slivu Une. To je odgovor na nastojanja Hrvatske da naprave odlagalište radioaktivnog otpada u Dvoru na Uni, na samo dva kilometra od Novog Grada.

Resorni ministar kaže da su u pitanju završni koraci ideje koja se nametenula kao jedino moguće rješenje u pokušaju da se stopiraju hrvatski planovi. Dokument se, trenutno, finišira u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

U ministarstvu ekologije se nadaju da bi time Hrvatima zadali šah mat.

"U međunarodnoj pravnoj praksi ne postoji da je neko mogao izgraditi odlagalište nuklearnog otpada neposredno uz park prirode i zaštićene vodotokove koji se tu upravo nalaze", rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

rijeka una

U Novom Gradu nemaju dilemu. Kažu, hrvatske vlasti godinama odbijaju bilo kakvu saradnju, a njihova opština živi od Une. Ta rijeka je, tvrde, žila kucavica regije, uz nju su i novska izvorišta pitke vode pa će se na sve načine truditi da je sačuvaju.

"Bili smo svjedoci 2017. godine kada je opština zabilježila sjajne rezultate što se tiče turističke ponude, kada je na obali rijeke bilo po nekoliko hiljada kupača. Moramo reći i da se nekoliko stotina metara odavde nalazi više gradskih plaža", navodi Bojan Lukač, zamjenik načelnika Novog Grada.

U Novom podsjećaju da su Hrvati, svojevremeno, odbili da zajedno sa Slovenijom grade slično odlagalište nadomak zone sanitarne zaštite u njihovoj zemlji. Upravo to sada predlažu na svom području koje je kod njih označeno kao zona posebne socijalne zaštite i u kome se nalazi bivša kasarna, današnja neperspektivna vojna lokacija.

Na mjestu gdje su Hrvati planirali da grade odlagalište otpada se nalazi i pet bunara koji snabdijevaju skoro 16 hiljada ljudi pitkom vodom. I ne samo to. Izgradnjom ovog odlagališta bilo bi ugroženo nekoliko desetina biljnih i životinjskih vrsta.

Samo na potezu od 3800 hektara, na kom će se prostirati park prirode, registrovano je 66 vrsta ptica, i četrdesetak vrsta ribe. Na Uni su Novljani odrasli, pa kažu da su spremni i na pravu bunu, ne bi li je sačuvali.

Iz resornog ministarstva poručuju da od kolega iz Hrvatske, odavno, ne dobijaju odgovor na, dosadašnje, silne upite koje su im poslali. Ukoliko ne odustanu od izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, nije isključeno pokretanje spora pred Međunarodnim sudom.