Paljani imaju recept: Najavljena reorganizacija Univerziteta

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 19:59, 16.02.2017

POVEZANE VIJESTI

Zamrzavanje studijskih programa kojima nema mjesta na tržištu rada, biće ključ reorganizacije koja je neophodna Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, saglasni su akademci i načelnici opština iz te regije.

Paljani već imaju recept – umjesto ekonomskog, forsiraće odsjek za turizam i hotelijerstvo.

“Mi ćemo kroz ovaj plan za narednu akademsku godinu za 2017/18 ući sa malim procentom kroz zahtjev za povećanje plana upisa”, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić.

“Imaćemo razgovor I sa predstavnicima poslodavaca da vidimo šta koja su to potrebna zanimanja koje ćemo mi školovati, juče smo imali sastanak u Vlasenici gdje postoji potreba I mogućnost zapošljavanja za mehaničku preradu drveta”, rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić.

Upravo priča iz Vlasenice, kažu, treba da bude recept za razvoj Univerziteta. Pomoć su ponudili i iz Zavoda za zapošljavanje, sa svojom analizom koja bi mogla da pokaže zahtjeve tržišta rada. Dekan Tehnološkog fakulteta iz Zvornika tvrdi da to tržište već odavno pokazuje greške u upisnoj politici.

“Neprirodno je što ste ga školovali za jedan sasvim drugi posao, a on onda nađe usmjerenje u banci, u agenciji, u opštini, u drugoj sredini, a ne radio ono za šta ga je društvo školovalo”, rekao je dekan Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Miladin Gligorić.

“Činjenica je da imamo kad su u pitanju određena vrsta zanimanja višak ljudi na evidencijama, nismo u mogućnosti da ih zaposlimo odmah nakon završavanja fakulteta, dok na drugoj strani imamo zanimanja koja su zaista deficitarana”, rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić.

Načelnici opština obećavaju da će i oni ponuditi ozbiljnu analizu potrebnih kadrova, kako bi olakšali posao Univerzitetu, a najškolovanijima dali posao u ruke. Zamjeraju resornom ministru što danas nije došao u Istočno Sarajevo.

“Mi ćemo na nivou načelnika, prije svega Istočnog Sarajeva, inicirati jedan sastanak i tražiti adekvatnije angažovanje resornog ministartsva, jer na ovom sastanku je danas trebao biti ministar sa nama”, rekao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

U Ministarstvu kažu da su univerzitetima u Srpskoj dali odriješene ruke u organizaciji studijskih progama. O tome će se sutra razgovarati i u Banjaluci.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone