Ovo su najčešći simptomi tumora na mozgu

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 13:47, 14.01.2018

Tumori na mozgu nastaju u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi.

Važno ih je znati prepoznati iako su simptomi često nejasni. Zato je potrebno obratiti pažnju na neke od njih. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali je razlika i u intenzitetu.

Napadi

Oko 60 odsto pacijenata s tumorom na mozgu ima najmanje jedan napad dok tumor raste, a koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima, od grčenja cijelog tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.

Promjene u pamćenju

Tumori mogu uzrokovati rupe u sjećanju, postebno kratkotrajne, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoća s motoričkim sposobnostima poput pisanja.

Slabost u mišićima

Ako osjetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite ljekaru.

Glavobolja

Naravno ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tokom dužeg vremenskog perioda svakako posjetite ljekara, pogotovo ako se to dogodi kad ustanete ujutru. Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji, piše womenshealth.

Ovdje je važno istaći i da navedeni simptomi uopšte ne moraju da imaju veze s tumorom nego s nekim drugim zdravstvenim stanjem.

(Radiosarajevo.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone