Otvorena izložba “Srpsko slikarstvo 1900-1941” FOTO

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 21:19, 21.04.2017

Povodom obilježavanja 22. aprila – Dana grada Banjaluka, večeras je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske otvorena izložba “Teme i ideje modernog: Srpsko slikarstvo 1900-1941” u saradnji sa Galerijom Matice Srpske iz Novog Sada.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da ova izložba ima nekoliko značajnih elemenata – jedan je “uklapanje” u istorijske cikluse, a drugi to što izložba “dolazi” iz grada prijatelja /Novog Sada/ sa kojim je Banjaluka još 2006. godine potpisala sporazum o saradnji.

Radojičić je podsjetio da je 2014. godine potpisan sporazum o saradnji između Matice Srpske iz Novog Sada i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

“Novi Sad je evropska prijestonica kulture, i gledajući njihovo iskustvo, i Banjaluka se odlučila da ide tim putem – za kandidaturu 2021. godine”, istakao je gradonačelnik Banjaluke.

On je naveo da je ovih dana počeo sa radom Tim i Savjet za kandidaturu Banjaluke za evropski grad kulture i dodao da Banjaluka očekuje od Novog Sada podršku – kojim putem ići i koje greške izbjeći.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da izložba podrazumijeva postavku više od 60 radova ulja na platnu, crteža, skulptura i grafika umjetnika Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Milana Konjevića, Mile Milunovića, Bogdana Šuputa, Marka Čelebonovića i drugih.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone