Otvoren poljoprivredni sajam "Interagro"

15:35, 21.09.2017.
Thumbnail

Međunarodni poljoprivredni sajam "Interagro" u Bijeljini danas je svečano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, koji je poručio da saradnja i povezivanje na ovakvim manifestacijama doprinose razvoju agrara i društva u cjelini.

Na prostoru Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije" Sajam je okupio 120 izlagača iz zemalja regiona, kompanije iz oblasti agrara iz Italije, Francuske i Njemačke, ali i brojne bankarske institucije, nevladine organizacije i razvojne agencije koje pružaju podršku razvoju agrara.

U ime organizatora, vršilac dužnosti direktora Akcionarskog društva "Grad" iz Bijeljine Slaviša Cacanović zahvalio je resornim ministarstvima u Republici Srpskoj i na nivou BiH za dodatna sredstva koja su izdvojili za održavanje sajma, te brojnim partnerima i sponzorima, kao i izlagačima.

Prema njegovim riječima, partneri ovogodišnje manifestacije su privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH, a naredne godine partner Sajma trebalo bi da bude neka od zemalja EU.

Бијељина - сајам "Интерагро"1

Učesnike Sajma prvog dana su pozdravili predstavnici Privredne komore Srpske Anto Gajić i Privredne komore Federacije BiH Emir Pašić, koja prvi put učestvuje u organizaciji ovog sajma, ističući da je ovakva manifestacija od strateškog značaja za BiH, sa ciljem unapređenja poljoprivrede i regionalnog povezivanja.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ukazao je tokom obraćanja prisutnima na značaj saradnje svih nivoa vlasti, struke i nauke, posebno u vrijeme klimatskih promjena koje dodatno otežavaju agroindustriju.

Ambasador BiH u Japanu Borislav Marić rekao je da saradnja i ekonomsko uvezivanje, koje omogućavaju ovakvi susreti, kao i ekonomska diplomatija, mogu znatno da olakšaju i ojačaju poljoprivrednu proizvodnju.

Бијељина - сајам "Интерагро"Posjetioci će imati priliku da do subote vide bogatu ponudu poljoprivredne mehanizacije i alata, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, meda i proizvoda od meda, sredstava za zaštitu i uzgoj bilja, stočne hrane i mineralnih đubriva.

Cijena ulaznice za posjetioce iznosi jednu KM.

Tradicionalne prateće aktivnosti u tri sajamska dana su izložbe poljoprivredne mehanizacije, izložba stoke najkvalitetnijih grla, naučno-stručna savjetovanja, promocije, javne tribine i poslovni susreti.

Najavljeno je održavanje okruglih stolova o temi osposobljenosti Republike Srpske i BiH za kontrolu hrane i uloga klastera u sertifikaciji proizvoda za izvoz, otkup mlijeka i njegov uvoz i izvoz, te proizvodnja krmnog bilja u uslovima suše i silaža.

Novost ove godine je konzumacija hrane i pića drugog sajamskog dana, kada će za sve prisutne biti pečen bik na ražnju.

Trećeg dana Sajma biće prvi put održana i smotra lovačkih pasa.

(Srna)