Otvoren novi pogon u Alumini

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 20:20, 06.07.2017

Alumina od danas počinje sa proizvodnjom novog proizvoda. U pogonu za precipitirane hidrate, posao će naći novih 45 radnika. Sa rukovodstvom Alumine, otvorio ga je predsjednik Republike, Milorad Dodik.

Poručuje da probleme iz prošlosti treba ostaviti pravosuđu uz molbu da pravosudne institucije rade nezavisno i pravično.

“Ovo su najbolji dani ovog kombinata, ovo su najbolji dani uzimajući u obzir i dane kad je ovo otvoreno i formirano. Nikada bolji rezultati nisu postojali na ovom mjestu kao što imamo danas skoro 300 miliona prihoda od čega preko 95 odsto sve iz izvoza govori o tome da se ovdje dobro radi i da ovdje ima šansi”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Resorni ministar Petar Đokić još jednom je podsjetio da je vlada donijela ispravnu odluku preuzimanjem Alumine. Poručio je da će i dalje stajati iza te fabrike.

“Akumulirana dobit za tri prethodne godine je 25 miliona maraka. Sa 950 na 1400 radnika se povećao broj zaposlenih, za 450 više nego u periodu ranijih poslovanja. To sve govori o tome da je ovdje vidljiv napredak i razvoj i Alumina svojom proizvodnjom daje izuzetno veliki doprinos RS, ali posebno ovom kraju Zvorniku”, kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva.

Alumina više od 95 odsto svojih proizvoda izvozi u zemlje EU, Bliskog Istoka, Azije, Sjeverne Afrike i SAD. Rukovodstvo tvrdi i da se sve obaveze prema državi i radnicima redovno izmiruju, a u narednim mjesecima planirano je i proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje.

“Imamo sreću da za ovaj projekat je ugovorena već sad unapred za pet godina. Znači idemo odmah u sljedeću fazu u ovom objektu, vidjećete ovdje će biti još jedan red ovakvih uređaja, sve će biti gotovo do Nove godine 2017. Znači do 31. 12. 2017. imaćeo kapacitet ovdje povećan za 100 posto, znači proizvodićemo već u sljedećoj godini 20 miliona tona precipitirnih hidrata”, pojasnio je Milorad Motika, direktor “Alumine”.

Iz Alumine najavjuju otvaranje još jednog pogona do kraja godine,kao i završetak radova na dječijem obdaništu.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone