Otrovna šminka, prepuna olova i žive!

09:58, 10.10.2017.
Thumbnail

Skupi kozmetički proizvodi koje promovišu poznate ličnosti često nisu pristupačne većini žena. Priliku za zaradom su tako neki uočili u kopijama takvih proizvoda, koje onda prodaju po drastično nižim cijenama.

Savremeno društvo je opsjednuto izgledom i mnogo pažnje pridaje imidžu. Dobar fizički izgled usklađen s najnovijim trendovima nije dovoljan; atraktivni modni dodaci i odjeća postali su imperativ, a konzumerizam novog doba doveden je na potpuno novi nivo.

maxresdefault

Svjedoci smo stvaranja prevelikih razlika između bogatih i siromašnih, a želja za praćenjem trendova bilježi eksponencijalni rast. Šta je s onim „gladnim“ kupcima čija platežna moć ne može omogućiti najnovije kolekcije s modnih pista ili proizvode iz kozmetičkih prodavnica?

Posljednjih godina beauty industrija doživjela je eksplozivan rast, a marketinška ulaganja u promociju ovih proizvoda izražavaju se astronomskim ciframa. Beauty brendovi postali su žrtva crnog tržišta koje je preplavilo svijet kopijama dekorativnih i preparativnih proizvoda.

fake-vs-real

Ambalaže M.A.C. ruževa s pogrešno utisnutim logom postali su uobičajeni kao nekada kada je tržište bilo prepuno Louis Vuitton torbi s pogrešno utisnutim monogramom.

Mnoge slavne ličnosti koje su pokretači, vlasnici i brend ambasadori svojih beauty kompanija, poput Kylie Jenner i Jeffree Starra, javno su progovorili o ovoj temi kako bi upozorili kupce da ne kupuju kopije zbog štetnih sastojaka.

[caption id="attachment_546941" align="aligncenter" width="580"]Optimized by JPEGmini 3.11.5.0 0xcc55b933 Internet stranice poput Ebaya, iOffera, Amazona i Alibabe jednostavnom online kupovinom dostavljaju kopije ruževa, paleta sjenki, pudera i ostalih dekorativnih dodataka, a cijena je neuporedivo niža nego u shopu ili na službenoj stranici brenda. Iako se kupovina čini jednostavnom i jeftinom, postavlja se pitanje koja je cijena sopstvenog zdravlja? U kopijama su detaljnom analizom pronađeni opasni spojevi, poput cijanida, žive i olova.[/caption]

Istraživački novinari su u akcijama razotkrivanja sumnjivih proizvođača i distributera otkrili nehigijenske uslove u kojima se proizvode kopije. Nedostatak sterilnih uslova i kancerogeni sastojci mogu izazvati ozbiljne dugoročne posljedice poput osipa, očnih infekcija, a velike količine olova pronađene u kopijama uzrokuju oštećenje srca, bubrega i nervnog sistema.

Većinu kopija je moguće lako prepoznati u odnosu na original i to već na prvi pogled; neodgovarajuće ambalaže, logo utisnut u drugačijem fontu ili na drugom mjestu, čudan miris proizvoda, ljepljiva konzistencija tečnih ruževa ili ogledalo lošeg kvaliteta na paletama za sjenke jasan su znak kopije. Među najkrivotvorenijim brendovima nalaze se Kylie Cosmetics, M.A.C., Urban Decay, Kat Von D, Lime Crime, Tarte i Benefit.

Proizvođačima kopija nisu zanimljivi high end brendovi poput Giorgio Armani Beauty ili La Mer, nego na brendove koji su najpopularniji među širim masama na društvenim mrežama.

sminka

Policija je u mnogim zemljama započela borbu protiv beauty sive ekonomije; u racijama su eliminisali kontejnere s krijumčarenom robom, zaplijenjeni su mnogi proizvodi na carinama i uklonjeni štandovi s kopijama. Trgovina lažne kozmetike i šminke godišnje košta brendove više od 300 miliona funti.

Mnoge kompanije su preduzele i pravne korake u rješavanju ovog problema, ali nisu spremni otkriti koje mehanizme primjenjuju u ovoj borbi. Estée Lauder Cos., firma koja posjeduje brendove poput M.A.C., Clinique, Bobbi Brown, Too Faced bori se protiv kopija još od 2003. godine s odlično razvijenim bezbjednosnim timom koji na tajnim zadacima otkriva prodavce kopija.

Kako biste izbjegli neugodnu situaciju u kojoj ste postali prevarena žrtva tržišta lažne kozmetike, potrebno je provjeravati legitimnost stranica s kojih se proizvodi naručuju i izbjegavati neovlašćene kioske i preprodavače.

Abnormalno niska cijena takođe upućuje na činjenicu da kupujete kopiju jer luksuzni brendovi vrlo rijetko prodaju proizvode po toliko sniženim cenama. Uložite reklamaciju ako ste primijetili da ambalaža, pakovanje ili trajnost proizvoda ne odgovaraju originalu.

Neki anonimni preprodavci kopija beauty proizvoda istakli su kako njihovi kupci znaju šta kupuju; neodgovorna kupovina u tom slučaju dolazi s rizikom izazivanja ozbiljnih zdravstvenih problema kako bi ostvarili privid pripadanja brendu. Pojam „dobre kopije“ uvijek će ostati paradoks.

Nedostižne high end proizvode treba zamijeniti pristupačnijim, ali kvalitetnim i dermatološki provjerenim proizvodima. Pošast kopija među modnom, kozmetičkom, pa čak i farmaceutskom industrijom rezultat je činjenice da je bitan imidž koji dolazi uz marku.
(Fashion.hr)