Otkrivena terapija kojom će imuni sistem sam ubijati ćelije raka

11:08, 18.09.2017.
Thumbnail

Terapija koja alarmira imuni sistem organizma i šalje mu signal da je potrebno da sam uništi sve ćelije raka u tijelu, predstavlja novi način za liječenje najtežih bolesti. Naučnici su otkrili novu vrstu terapije koja omogućava da tijelo uništi sve kancerogene ćelije, a da pritom organizam ostane neoštećen.

Zasada je ovaj lijek provjeren samo u unutrašnjosti laboratorija, u kojima su korišćene ćelije ljudskog organizma. Pošto se pokazao kao efikasan, planirano je da se za pet godina, kada se provjere završe, konačno nađe na tržištu.

"Nova terapija je bolji način liječenja, koji istovremeno osnažuje imuni sistem organizma", rekao je doktor Džastin Alford sa Batson instituta u Glazgovu.

"Nova terapija uništava tumor programiranom ćelijskom smrću, koja se inače prirodno dešava u organizmu. To znači da tijelo ne primjećuje da se bilo šta čudno dešava, dok istovremeno sam ubija ćelije raka."

Iako su otkrivene mnoge terapije koje uništavaju kancerogene ćelije, računajući i hemoterapiju, pokazalo se da nijedna od njih ne završava posao do kraja. To znači da se bolest uvijek iznova vraća i istovremeno postaje sve teža za liječenje, jer kancerogene ćelije postaju otporne na terapije.

Hemoterapija predstavlja naporan tretman sa mnogim neželjenim efektima kao što su gubitak kose, umor i iscrpljenost. Uprkos tome što je najčešće korišćena, najčešće ne omogućava potpuno izliječenje.

(b92)