Optužnica zbog ubistva 12-godišnjeg dječaka kod Zvornika

12:59, 19.05.2017.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli zbog svirepog ubistva 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića iz Donje Kamenice kod Zvornika 1992. godine.

Prema optužnici, u ljeto 1992. godine u blizini mjesta Kamenica, Veselijeva je na izuzetno svirep način hladnim oružjem ubila dječaka, a Halilović je ubistvo posmatrao iz neposredne blizine, ne sprečavajući je da ga izvrši, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Unakaženo tijelo dječaka Slobodana Stojanovića bez odjeće, odsječenih prstiju, polomljenih ekstremiteta i nasilno izvađenih zuba pronađeno je u masovnoj grobnici u Novom selu u julu 1993. godine. Sahranjen je na groblju u Drinjači.

Halilović je u vrijeme izvršenja ratnog zločina bio komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, a Veselijeva pripadnik tog voda.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Švajcarske vlasti izručile su Elfetu Veseli BiH u martu.

Kojić: Očekujem maksimalnu kaznu za ubistvo srpskog dječaka

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će u slučaju svirepog ubistva dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića iz Donje Kamenice kod Zvornika 1992. godine pravda biti zadovoljena osuđujućom maksimalnom kaznom zatvora, koju će izreći Sud BiH.

Komentarišući odluku Tužilaštva BiH, kojom je podignuta optužnica protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli zbog ubistva Slobodana Stojanovića, Kojić je rekao Srni da nema nikakvog razloga da Sud BiH ne potvrdi ovu optužnicu.

"Riječ je o monstruoznom zločinu koji se desio nad nedužnim dječakom koji nikome ništa nije skrivio. Slobodan Stojanović je kao dijete u svojoj porodici odgajan da vjeruje ljudima i tako se vratio po svog psa, misleći da mu neće niko ništa, ali su naišli zlikovci koji su počinili stravičan zločin", istakao je Kojić.

On je dodao da je pred Tužilaštvom BiH davno trebalo da bude otvoren ovaj predmet.

"Sreća je da su neki ljudi još živi i da su htjeli da posvjedoče", kaže Kojić.

 

(Srna)