Opozicija traži smjenu Vlade RS, moguć i izlazak na ulice

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 12:11, 14.05.2017

Predstavnici opozicije u Republici Srpskoj sutra će predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću uputiti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske.

Prijedlog su pripremile SDS, NDP i PDP, koje su podržale i druge opozicione stranke, a lideri ovih partija očekuju da se o njemu izjasni i sama Vlada Srpske.

Lider PDP-a Branislav Borenović smatra da je ova inicijativa od najveće važnosti za perspektivu Srpske, te da materijal od oko 200 strana sadrži argumente i činjenice bazirane na relevantnim izvorima.

“Sedam puta je povećana godišnja otplata duga, dva puta je povećan ukupan dug, šest puta je veći servis duga u budžetu Srpske, deset puta su povećani dugovi zdravstvenih ustanova za doprinose, 52 odsto je veći dug po glavi stanovnika u Srpskoj u odnosu na Federaciju BiH”, rekao je Borenović na konferenciji za medije u Banjaluci.

“Danas je godinu dana od velikih protesta i ovaj dan ima simboliku. Nemamo pravo da odustajemo od trke za spas RS i ne isključujemo mogućnost da u finišu izađemo ponovo na ulice”, rekao je Borenović.

Lider NDP-a Dragan Čavić optužio je Vladu Srpske da je uvela korupciju kao pravilo ponašanja na svim instancama.

On je istakao da su posljednjih 12 godina vlade Srpske kontinuirano vodile politiku potrošnje bez razumne politike stvaranja nove vrijednosti.

“Od 2012. godine zaključno sa 2017. za otplatu dugova izdvojeno je 3,5 milijardi KM, a samo na ime kamata po novim zaduženjima 400 miliona KM”, naveo je Čavić.

On je takođe naglasio da nije isključena mogućnost da se van parlamentarnom borbom, odnosno protestima smjenjuje Vlada RS.

Lider SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je prikupljen dovoljan broj potpisa narodnih poslanika za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine o ovoj temi.

On smatra da je Vlada pokazala katastrofalne rezultate, da je zasnovana na koruptivnim aferama, prije svega kupovine poslanika, kao i da nisu tačne tvrdnje da se ovom inicijativom želi prebaciti kriza sa nivoa BiH na nivo Srpske.

Govedarica očekuje da o ovom materijalu bude održana rasprava u Narodnoj skupštini.

On je dodao da bi Srpska, ukoliko se izglasa nepovjerenje Vladi, ušla u novi politički momenat i da bi predsjednik Srpske morao dobro da razmisli kome da da mandat za sastav nove Vlade.

(Srna)

 

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone