Opozicija traži odgovornost za dešavanja na sjednici Narodne skupštine

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 21:01, 25.09.2017

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica poručio je večeras da postoje argumenti da je posljednja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije, bila nelegalna i nezakonita i da će zbog svih dešavanja biti zatražena odgovornost.

Govedarica je na skupu u Banjaluci nazvanom “skupština naroda”, koji je organizovao Savez za promjene, rekao da je da će se zvanično obratiti predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću i ministru unutrašnjih poslova Srpske Draganu Lukaču da bi dobili obrazloženje ko je doveo u parlament policiju “naoružanu bojevom municijom”.

“Hoćemo da Republika Srpska bude zemlja u kojoj vladaju zakoni, a ne zemlja u kojoj vladaju ljudi koji ne poštuju zakone”, naveo je Govedarica.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da parlamentarna većina u Narodnoj skupštini Srpske pokušava da plasira u javnost stereotip da “ima sve”, dodajući da nemaju pravo oni koji tvrde da “broj ruku određuje poštivanje zakona”.

“Nema veze koliko skupštinska većina broji poslanika. Čak i da ih je 83, svi oni moraju poštivati Ustav i zakone Srpske i nema pravo niko da, krijući se iza broja ruku, krši zakone, Ustav i Poslovnik Narodne skupštine”, naglasio je Čavić.

On je naveo da konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta javnog sektora Republike Srpske iz godine u godinu identifikuje iste slabosti, ali i neke nove.

“Ovaj posljednji revizorski izvještaj konstatovao je da određene stvari nisu u skladu sa zakonom i zato ga je trebalo ukloniti. Mi više nemamo nijednu nezavisnu instituciju i onog trenutka kada se revizorima utjera strah, ugrožena je imovina svih”, rekao je Čavić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je održavanje “skupštine naroda” najbolji pokazatelj da “građani hoće istinu” i prilika da narodni poslanici iskoriste demokratsko pravo da u kontaktu sa građanima kažu gdje je danas Srpska, zašto su bili onemogućeni da u Narodnoj skupštini govore o životnim pitanjima za Republiku Srpsku i svemo što je Srpsku dovelo u veoma lošu poziciju.

On je dodao da su predstavnici Saveza za promjene odlučili da večeras građanima Banjaluke pokažu da na ovaj način “čuvaju i štite Republiku Srpsku od vlasti koja je “urušava, napada i ugrožava elementarna prava građana”.

“Ovo je praznik demokratije, ovo je velika pobjeda digniteta i dostojanstva Srpske. Ovo je najbolji pokazatelj da smo na dobrom putu”, rekao je Borenović i najavio da će se u narednom periodu ovakva dešavanja organizovati u cijeloj Republici Srpskoj.

Večerašnjom skupu u Banjaluci, osim lidera opozicionih stranaka, većeg broja opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića, prisustvovali su i građani.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone