Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kaknju

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 10:38, 20.10.2017

Na mjesnom pravoslavnom grobnju u selu Karaula kod Kaknja oskrnavljeno je više nadgrobnih spomenika, rekao je Srni jerej Dragiša Cvjetković, paroh dobrinjski.

“Uprava parohije dobrinjske u Kaknju obavijestila je o ovom slučaju Policijsku stanicu u Kaknju, čiji su službenici izašli na lice mjesta i sačinili zapisnik”, rekao je jerej Cvjetković.

Utvrđeno je da su nepoznati vandali oštetili pet nadgrobnih spomenika, od kojih je pet prevrnuto.

Какањ - вандализам

“Pričinjena materijalna šteta na nadgrobnim spomenicima iznosi oko 5.500 KM.
Među oskrnavljenim spomenicima dva su tek nedavno postavljena, dok je jedan obnovljen proteklih godina”, precizirao je Cvjetković.

U Policijskoj upravi Kakanj danas nisu mogli da daju više informacija o skrnavljenju pravoslavnog groblja u selu Karaula.

Какањ - вандализам

Gvardijan Samostana Kraljeva Sutjeska fra Željko Brkić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kaknju Sulejman Čeliković osudili su ovaj vandalski čin, a obaviješteno je i Međureligijsko vijeće BiH.

Načelnik opštine Kakanj Nermin Mandra najoštrije je osudio skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kaknju i rekao da će opština sanirati pričinjenu štetu i da će to uraditi u dogovoru sa sveštenikom Cvjetkovićem.

Какањ - вандализам

“To su uradili vandali koji ne pripadaju ljudskoj rasi, jer onaj ko ruši nadgrobni spomenik nije čovjek”, rekao je Mandra za Srnu.

Na groblju Karaula nalazi se porušena kapela i veliki broj nadgrobnih spomenika koji su oštećeni u ratnom i poslijeratnom periodu.

Od predratnih više stotina parohijana koji su koristili mjesno groblje u selu Karaula danas ih je svega nekoliko.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone