Otkazan koncert Bore Drljače za Srpsku novu godinu u Puli

14:10, 05.01.2018.
Thumbnail

Nastup folk pjevača Bore Drljače na dočeku Nove godine po julijanskom kalendaru u Puli otkazan je poslije razgovora pulskog gradonačelnika Borisa Miletića s organizatorima koji su odustali od Drljačinog nastupa pošto se grad Pula ogradio "od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja unosi razdor i nemir među stanovništvo".

To je saopštio kabinet gradonačelnika Pule.

Drljača je trebalo da nastupi 13. januara u Domu hrvatskih branitelja, na koncertu povodom dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru u organizaciji Zajednice Srba u Istri.

Iako je organizator najavljene manifestacije nezavisna organizacija - Zajednica Srba u Istri, a Dom hrvatskih branitelja, u kojem se proslava održava, nije u ingerenciji Grada Pule već Ministarstva obrane Hrvatske, pulski gradonačelnik kontaktirao je predsjednika Zajednice Srba u Istri Miomira Jeremića koji je odustao od nastupa navedenog izvođača, prenijela je Hina.

Hina navodi da je Drljača u hrvatskoj javnosti "poznat po pročetničkom stavu i srpskom nacionalizmu".

Pojedini hrvatski mediji prenijeli su i da je Drljača "u nekim pjesmama pjevao o hrvatskim braniteljima kao 'ustašama'" i da je za vrijeme rata "pjesmom slavio Radovana Karadžića".

"Grad Pula, poznat u cijeloj Hrvatskoj, ali i širom Europe i svijeta, kao grad liberalnih vrijednosti i uspješne multikulturalnosti, ograđuje se od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja unosi razdor i nemir među stanovništvo. U skladu s time ne podržava ni gostovanje muzičkog izvođača Bore Drljača, koji u svojim pjesmama i izjavama iznosi stavove neprimjerene evropskim vrijednostima tolerancije i međusobnog poštovanja i uvažavanja stradanja civila i branitelja u Domovinskom ratu", navodi se u saopštenju pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.

(Agencije)