Omaž banjalučkom ćevapu - Ćevap fest

21:05, 10.01.2018.
Thumbnail

Možda nije zvanično registrovan ali je ćevap, definitivno, banjalučki brend. Zato će dobiti svoj dan i to već u subotu kada počinje prvi "Ćevap fest".

Konačno se neko sjetio da se oduži ćevapu po kome je grad na Vrbasu nadaleko poznat, kažu Banjalučani.

Pričaju da turiste obično šalju u roštiljnice kad ih pitaju gdje i šta pojesti.

"Svaki ugostitelj, odnosno ćevabdžija, ima svoj način izrade ćevapa. Tajna dobrog ćevapa je dobar kvalitet mesa, a pogotovo ako je sa naših područja, onda ćemo reći da je to zdrava ishrana", rekao je Goran Stanivuković iz roštiljnice "Biljana".

Punjeni, obični ili šiš ćevap - ne zna se koji se više traži. U roštiljnicama još kažu da su ostali specijaliteti sa roštilja pali u sjenku slasnih komada pečenog mljevenog mesa u lepinji.

Gosti najčešće i ne gledaju u meni, već po dolasku u roštiljnicu znaju da će naručiti ćevape. Često naruče i još jednu porciju.

Mora tako jer nema boljih ćevapa nego kod nas, kažu Banjalučani sa kojima smo razgovarali. I sami priznaju da često idu na roštilj i da se, u danima kad kod kuće nema ručka, podrazumijeva da se ide na ćevape!

Ljubitelji ćevapa za tri dana dolaze na svoje. Svi su pozvani na parking iza stare autobuske stanice gdje će biti održan prvi Ćevap fest. Organizatori kažu da je vrijeme da Banjaluka dobije festival posvećen poznatom specijalitetu sa roštilja.

"Ovo je bukvalno jedan gastronomski brend koji zaslužuje puno više pažnje. Izučavajući po malo dublje istoriju našeg ćevapa, znamo da datira od vašara do činjenice da je Mujo 22-ge donio ćevap u Banjaluku", rekao je promoter "Ćevap festa" Nebojša Kuštrinović.

Cijene će, na Festu, biti niže nego u roštiljnicama. I to je, između ostalog, dobra pozivinica da se, u subotu, na parkingu u centru grada parkirate pored jednog od štandova i uživate u popularnim ćevapima.