Oduzeta roba u vrijednosti 53.000 maraka

11:27, 02.06.2017.
Thumbnail

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH oduzeli su robu u vrijednosti 53.000 KM u nekoliko odvojenih akcija na području Kalesije, Bijeljine i Orašja.

Tokom pretresa putničkog vozila u vlasništvu lica čiji su inicijali N.I, kao i porodične kuće i pomoćnih objekata, izvršenog po naredbi Suda BiH, pronađen je sitno rezani duvan bez akciznih markica, čija vrijednost na tržištu isnosi 43.000 KM, saopšteno je iz UIO.

Ova akcija je izvedena na osnovu višemjesečnog operativnog rada u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona, Policijske uprave Kalesija.

Na osnovu operativnih saznanja, službenici Granične policije i UIO izvršili su, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Bijeljini, pretres poslovnih objekata na području tog grada i oduzeli prehrambene proizvode stranog porijekla u vrijednosti 6.000 KM.

Tokom pojačane kontrole prometa robe i putnika na Graničnom prelazu Orašje, službenici UIO u saradnji sa carinskim službenicima, izvršili su pregled vozila te pronašli neprijavljenu robu, a riječ je o 345 "spinera" /igračke/ u vrijednosti 4.000 KM.

Pregled vozila je obavljen uz pomoć specijalističke opreme koju je donirala Vlada SAD posredstvom programa "EXBS".

Protiv počinilaca nezakonitosti biće, u skladu sa Zakonom o carinskim prekršajima BiH, podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

UIO poziva građane da na njihovu otvorenu liniju 080-02-06-07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

IZ UIO BiH su pozvali građane, kao i poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju, napominjući da su svi pozivi besplatni i potpuno anonimni.

(Srna)