Odobren stečaj Robnih rezervi RS

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 15:57, 17.07.2017

Okružni privredni sud u Banjaluci prihvatio je prijedlog predstečajne upravnice i otvorio stečaj u javnom preduzeću „Robne rezerve RS“, saznaje poslovni portal Capital.

Rješenje Okružnog privredenog suda doneseno je danas, a za stečajnu upravnicu imenovana je dosadašnja predstečajna upravnica Dosta Baraković.

Barakovićeva je prošle sedmice na ročištu za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u Robnim rezervama predložila da se stečaj otvori navodeći da je preduzeće prezaduženo i da nema nikakvih mogućnosti da nastavi sa radom.

Ona je iznijela podatak da je gubitak Robnih rezervi za devet miliona KM veći od kapitala, da preduzeće ne izmiruje obaveze prema dobavljačima u roku dužem od 60 dana, ne isplaćuje plate radnicima, te da su mu računi blokirani od januara.

„Obaveze preduzeća iznose 34 miliona KM, dospjele su na naplatu i one su za oko 18 miliona veće od tekuće imovine kojom preduzeće raspolaže“, rekla je Barakovićeva.

Pored toga sva imovina Robnih rezervi, osim one u Modriči, je pod hipotekom u korist Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta 9. marta ove godine podnio je prijedlog Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za pokretanje stečaja u ovom preduzeću koje već godinama grca u problemima. Istovremeno, i ministar  trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je i Vlada RS dala saglasnost za pokretanje stečaja.

Da stvari u Robnim rezervama RS nisu sjajne i da preduzeću prijeti stečaj upozorila je još krajem prošle godine Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Revizori su, nakon što su kontrolisali finansijske knjige, naveli da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj.

Robne rezerve su od revizora za 2015. godinu dobile negativno mišljenje nakon što je utvrđeno da su završile u minusu od 2,8 miliona KM, dok su potraživanja od Ministarstva finansija RS na osnovu isporučene robe za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama iskazana u iznosu većem za 965.422 KM.

Takođe, utvrđeno je da Robne rezerve nisu izvršile procjenu i ispravku potraživanja od preduzeća “Farmland” iz Nove Topole kod Gradiške u iznosu od 1,5 miliona.

Revizori su istakli da “Farmland” ne posjeduje nijedno grlo koje zadovoljava karakteristike predviđene ugovorom između dva preduzeća. Robne rezerve od “Farmlanda” potražuju 581 grlo.

(Capital.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone