Odlazak glumačke legende: Preminuo Ljubiša Samardžić

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 7:59, 09.09.2017

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, reditelj i producent Ljubiša Samardžić preminuo je nakon teške bolesti u 81. godini života, javljaju beogradski mediji.

U decembru 2016. godine, Samardžić je primljen u Klinički centar Srbije, gdje je imao operaciju na mozgu, nakon čega je pušten na kućno liječenje.

Ljubiša Samardžić je rođen u Skoplju 1936. u porodici rudara. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Glumio je u nekoliko desetina filmova – Valter brani Sarajevo, Bombaši, Partizanska eskadrila, Sutjeska, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Moj tata na određeno vreme, Tri karte za Holivud.

Ostao je nezaboravan po ulogama u TV serijama Vruć vetar, u kojoj je igrao čuvenog Borivoja Šurdilovića Šurdu, Policajcu sa Petlovog brda.

Režirao je filmove Jesen stiže, Dunjo moja, Nebeska udica, Miris kiše na Balkanu.

Za film Jutro, gdje tumači lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji 1967.

Zlatnog lava dobio je za ulogu u fimu Stranac 1967. godine.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine. Legat je predstavljen javnosti 27. februara 2016. godine.

Nadimak mu je bio Smoki.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone