Odgođena sjednica Doma naroda

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:02, 20.03.2017

Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić, nisu došli na sjednicu Doma naroda.

Predsjedavajući Bariša Čolak bio je, kaže, iznenađen, iako delegati SNSD-a i DNS-a tvrde da su o svojim namjerama uredno obavijestili sekretara.

Zbog toga je još jutros održana sjednica Kolegijuma, a nakon toga i konsultacije po klubovima. Na kraju je, zbog nedostatka kvoruma, sjednica otkazana do daljnjeg.

“Vidjećemo je li to blokada institucija ili ne, ukoliko bi se u relativno kraćem roku, mogla održati sjednica Doma naroda, naravno da onda to ne bi bila blokada, međutim ukoliko bi se nastavlilo da izaslanici iz reda srpkog naroda ne bi dolazili na sjednice, onda naravno da bi institucije bile blokirane”, kaže Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

O razlozima izostanaka tri delegata iz Kluba srpkog naroda, Čolak, kaže, malo zna, iako su se još juče pojavile informacije da Radmanović, Nović i Rodić neće doci na sjednicu Doma naroda, zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, ali i zaključaka Narodne skupštine koji su potom uslijedili. Svi se nadaju da to ne znači krizu, ali datuma za novu sjednicu, još nema.

“Mi kao Dom naroda i kao kolegiji ćemo se potruditi da vrlo brzo čim prije, nakon što saznamo prave razloge za sve ovo zakažemo novu sjednicu. Jutros smo razgovarali o tome na kolegijumu, nadam se da ćemo u narednih 15-ak dana zakazati novi termin sjednice Doma naroda”, ističe Safet Softić, član kolegijuma Doma naroda PS BiH.

Ognjen Tadić i Darko Babalj, SDS-ovi delegati u Domu naroda nisu imali namjeru da bojkotuju sjednicu, a nakon što je otkazana, nisu željeli da daju izjave, kao ni njihove kolege iz SNSD-a i DNS-a. Ranije su iz SNSD-a nekoliko puta ponovili da nemaju namjeru da blokiraju rad BH institucija, ali i da ne postoje demokratski uslovi za zasjedanje Parlamenta.

Bilo bi dobro ako bi se sve završilo na otkazivanju samo današnje sjednice, poručuje Čolak.

“Nažalost, jutros, i neka povjereništva nisu takođe održala svoju sjednicu, tako da, mi kao Dom, sigruno možemo u relativno kratkom roku, sve ono što dođe od Savjeta ministara apolvirati, ukoliko naravno ne bude ovaj slična situacija kao sto je to danas”, poručuje Čolak.

Kako će dalje funkcionisati Predstavnički dom trebalo bi da bude jasnije do kraja sedmice. U četvrtak će biti održana sjednica Palramenta, a na prethonoj se nisu pojavili poslanici SNSD-a, dok su SDS-ovi bili prisutni, ali nisu glasali ni za jednu tačku dnevnog reda. Iz Saveza za promjene su nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude u nekoliko navrata ponavljali da Parlamentarna većina u Sarajevu u stvari i ne postoji.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone