Odbijena žalba Morine, ispunjeni uslovi za izručenje Srbiji

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 15:59, 05.09.2017

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje albanskog državljanina Ismaila Morine Srbiji.

Morina je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom “Velike Albanije”.

Tom odlukom, koja je objavljena na sajtu Vrhovnog suda Hrvatske, odbijena je kao neosnovana žalba Morininog branioca na prvostepeno rješenje Županijskog suda u Dubrovniku, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Morine Republici Srbiji.

Ovo pravosnažna odluka suda, a shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku – da li će Morina biti izručen Srbiji, donijeće u narednom periodu ministar pravde Hrvatske.

Morina je i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog djela izazivanje vjerske rasne i nacionalne mržnje.

Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Morinin dubrovački branilac nedavno je podnio hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtjev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi spriječio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtjevu se takođe i dalje čeka.

U svom detaljnom obrazloženju odluke kojom se odbija žalba Morininog advokata, Vrhovni sud Hrvatske navodi da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

“U konkretnom slučaju, iz svih se okolnosti ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uvjerenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan”, navodi se u odluci.

(b92)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone