Očekuju nas nove padavine i ledeni dani

22:40, 20.02.2018.
Thumbnail

Bijela gadost ili zimska radost? Kako god, čim je pao snijeg odmah je nastao kolaps, na muci su rano jutros bili i vozači i pješaci. 

Ekipe zimske službe od sinoć su na nogama, ujutro su očišćeni putevi prvog, a već oko podneva i putevi drugog i trećeg prioriteta, kažu u Gradskoj upravi. Snijeg u februaru nije ih iznenadio, spremni su, tvrde za sve vremenske neprilike.

“ Zimska služba je spremna za čišćenje snijega , imamo dovoljne količine soli, dovoljno abrazivnog materijala, djelovaćemo na terenu, ali naglašavamo da čistimo puteve koji su predviđemni programom to je oko 800 kilometara gradskih puteva i lokalnih puteva”, kazao je  Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Mještane u prigradskim i seoskim naseljima pozivaju na strpljenje, doći će i njihovi putevi kažu na red. U vanrednim slučajevima, u slučaju bolesti ili smrti odmah se izlazi na teren. Apeluju da svi pomognu i čiste ispred svojih ulaza i lokala koliko mogu kao i da uklone automobile sa saobraćajnica, kako bi komunalci radili svoj posao. Penzioner Tomislav nije čekao komunalce, odmah se latio lopate. Čišćenje snijega mu je kaže rekreacija, pa poziva i staro i mlado da mu se pridruži

“Ja sam već dugo penzioner i svake godine ovako pomalo uradim,  evo ispred mog automobilčića očistim da bude ljepše”, kaže penzioner Tomislav Perović.

Dok je u centru prilično čisto, već na prvom brdu, u naselju Starčevica ima problema. Tamo malo koga zatičemo sa lopatom. Trotoari su potpuno neprohodni, žale se građani.

Današnji snijeg je samo uvertira , kažu meteorolozi, prava zima tek stiže, obilne padavine i ledeni dani samo što nisu.

Ako je vjerovati meteorolozima zimske službe i narednih dana imaće pune ruke posla. Očekuje nas novih 20-tak centimetara snježnog pokrivača, a ponedjeljak će kažu biti najhladniji dan od početka godine. Temperatura će se spustiti do -12 stepeni.

I dok se jedni užasavaju snijega do koljena, mališani koje zatičemo na Starečevici su presrećni. Oni nemaju dilemu da je u pitanju  zimska radost.