NSRS usvaja rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS

19:38, 11.10.2017.
Thumbnail

Rezolucija kojom Republika Srpska planira da proglasi vojnu neutralnost stigla je u Narodnu skupštinu, ali među predlagačima nema DNS-a.

Ne slažemo se sa predloženim tekstom čiji su potpisnici SNSD, socijalisti i Slobodni demokratski srpski klub, kaže za ATV šef kluba poslanika Spomenka Stevanović, ne otkrivajuću šta je konkretno sporno stranci Marka Pavića. Predloženom rezolucijom Srpska proglašava vojnu neutralnost dok narod na referendumu ne odluči drugačije. Predviđeno je i da skupštinska deklaracija iz 2005. godine kojom se pozdravlja ulazak BiH u NATO prestane da važi.

"Mi ćemo imati određeni broj amandmana. 2005. godine kada je bila ona deklaracija u Narodnoj skupštini koja govori o evroatlanskim integracijama poslanici DNS-a su bili i tad protiv te deklaracije. Tako da ostavili smo jedno vrijeme da na organima to analiziramo. Ne mogu u ovom momentu da vam kažem koji su to amandmani", rekla je Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a u NSRS.

vlcsnap-2017-10-11-19h33m32s185

Ne može ni šef kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković, koji  kaže da će oko zahtjeva DNS-a koalicija postići dogovor.  Očekujem podršku od svih, a posebno od koalicionih partnera, poručuje Milorad Dodik. Ko je ko, kaže ,vidjeće se 17. oktobra jer su međusobne optužbe oko toga ko lobira za NATO savez dostigle vrhunac. Predloženom rezolucijom predviđeno je i da se obavežu srpski predstavnici na bh. nivou da poštuju njeno slovo, jer u suprotnom slijede sankcije.

"To je oluka koju smo donijeli svi konsenzusom.Da li će svi glasati na parlamentu ne znam.

Koliko sam čuo, a čuo sam sve koalicione partnere, čuo sam gospodina Ivanića, čuo sam SDS, čuo sam PDP, svi su govorili o tome. Alil to je bila samo priča, sada imamo konkretan dokument. On će odrediti da Republika Srpska ne daje svoju saglasnost za NATO", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Stranke Saveza za promjene još nemaju jasan stav kako će glasati o rezoluciji o vojnoj neutralnosti. Poslanici sa kojima smo razgovarali kažu da stranački organi tek trebaju dati konkretan odgovor pa nije ni čudo da njihovi lideri izbjegavaju kamere.