NSA i FBI: Obama nije prisluškivao Trampa

18:25, 20.03.2017.
Thumbnail

Direktor američkih vodećih bezbjednosnih i obavještajnih agencija izjavili su danas da nemaju informacije koje bi potvrdile tvrdnje predsjednika Donalda Trampa da ga je njegov prethodnik Barak Obama prisluškivao prije izbora.

"Uz poštovanje predsjednikovih tvitova o tome da ga je prethodna administracija navodno prisluškivala, ja nemam informaciju koja bi podržala te tvitove", rekao je direktor FBI Džejms Komi tokom svjedočenja u Kongresu SAD, prenosi AFP.

Isto stanovište, prema njegovim riječima, ima i ministarstvo pravde koje nadgleda FBI i druge agencije.

Komi je dodao da nijedan pojedinac ne može da naloži prisluškivanje nekog građanina Amerike, već da dozvolu za to daju sudovi poslije rigoroznog procesa odlučivanja.

Pred komitetom Kongresa za obavještajne poslove svjedočio je i direktor NSA Majk Rodžers koji je odbacio sugestiju Trampove administracije da je Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) zatražila od britanske obavještajne službe da špijunira predsjednika SAD.

On je dodao da u potpunosti stoji iza izvještaja obavještajne zajednce kada je riječ o miješanju Rusije u američke izbore prošle godine.

Prethodno je Komi potvrdio da FBI istražuje moguće napore koje je preduzimala ruska vlada kako bi se miješala u američke izbore 2016. godine, uključujući bilo kakve veze kampanje predsjednika Donalda Trampa i Moskve, prenosi Rojters.

On je kazao da ispitivanje "uključuje istragu prirode bilo kakvih veza između pojedinaca povezanih sa Trampovom kampanjom i ruske vlade i to da li je postojala bilo kakva koordinacija između kampanje i napora Rusije".

(Tanjug)