Novinarka Verica Ćalić sahranjena u Banjaluci

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 15:42, 21.04.2017

U prisustvu porodice, velikog broja prijatelja i radnih kolega danas je na centralnom gradskom groblju u Banjaluci sahranjena Verica Ćalić, istaknuti i dugogodišnji novinar Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

Opraštajući se od Ćalićeve u ime kolega, novinar banjalučkog dopisništva Srne Milomir Savić rekao je da je njen život bio iskrena predanost srpskoj ideji i pravoslavlju, te stalna i neprekidna borba za istinu i pravdu, lična borba između dobra i zla, za pravednije i slobodnije društvo, što je za posljedicu imalo narušeno zdravlje i tešku bolest.

“Kolege sa posla i ja, koji sam imao tu privilegiju i čast da godinama radim sa tobom u Srni, pamtićemo te kao veoma strogog, ali pravednog šefa dopisništva u Banjaluci”, istakao je Savić.

On je rekao da je Verica Ćalić svojim znanjem i pismenošću mogla da služi samo kao primjer svima u kolektivu, a posebno mladim novinarima kako da napišu agencijsku vijest – da uvijek mora imati dvije strane, tačna, objektivna i krajnje profesionalno napisana, te da budu brzi.

Ćalićeva je preminula 19. aprila u Banjaluci poslije teške bolesti u 71. godini. Rođena je 1946. u Laslovu u Baranji, a novinarsku karijeru počela u Radiju Osijek, gdje je i radila do 1991. godine.

Najveći dio radnog vijeka provela je radeći u Srni, od 9. oktobra 1993. do 14. jula 2011. kao novinar i šef dopisništva u Banjaluci, odakle je i otišla u zasluženu penziju. Radila je i za Radio-televiziju RS. Tokom ratnih dešavanja bila je dopisnik udruženih radio-stanica Srbije.

Diplomirala je na Univerzitetu u Zagrebu, a po zanimanju je bila profesor komparativne književnosti i francuskog jezika.

Bila je član Upravnog odbora Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske sa sjedištem u Banjaluci.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone