Novi sastanak i novo obećanje za izgradnju mosta u Gradišci

19:14, 29.06.2017.
Thumbnail

U septembru prošle godine rekli su – kamen temeljac biće položen za godinu dana. Pošto je jasno da od toga nema ništa, zbog mosta na Savi svi su se okupili, i danas, u Gradišci.

"Malo da popričamo, da vidimo gdje je zapelo, šta i zašto to nije odrađeno i da eventualno to i uradimo", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Ali jedino što su uradili na novom sastanku je dogovor za novo obećanje. Ponovo odgađaju izgradnju mosta. Tender će biti gotov najkasnije dogodine, a prvi bageri kraj Save očekuju se do kraja 2018. Ovaj put smo ozbiljni, uvjeravaju i Hrvati - koji su do sada kočili priču jer nisu obezbjedili novac. Ni sad ga nemaju – ali planiraju da ga nabave.

"Mi sada raspolažemo sredstvima operativnog programa koherentnosti i kohezije. Unutar tog operativnog programa imamo rezerve, to jest alociraćemo sredstva i iz tih sredstava, alociranjem, dobićemo iznos za učešće u novcu.  Onu razliku koja je potrebna kao domaća komponenta imamo otvorena sredstva kredita EIB-a koja ćemo onda za to trošiti", izjavio je     Tomislav Mihotić, predstavnik ministarstva prometa Hrvatske.

Most na Savi našao se, kažu, među četiri prioritetna projekta “Hrvatskih cesta” za naredne četiri godine. Na pitanje Neđe Trninića “Gdje je onda zapelo?” Hrvati se pravdaju turbulentnim političkim prilikama u svom dvorištu. Ministar iz Srpske je, čini se, zadovoljan odgovorom.

"Današnjim sastankom je 100%  potvrđeno da apsolutno hrvatska strana stoji potpuno iza ovog projekta i svim svojim kapacitetima radi na njegovoj realizaciji", rekao je Trninić.

Srpska je, u međuvremenu, dobila ekološku, a dala je saglasnost i za građevinsku dozvolu. Svoju građevinsku dozvolu Hrvati obećavaju dogodine, na proljeće. Stanovnici Gradiške više ne vjeruju obećanjima. Toliko su ih se naslušali pa je na samu pomen fantomskog mosta većina ironična.

Mario je iz Zagreba. Često dođe u Gradišku  zbog posla. Ni on više ne vjeruje u obećanja jedne i druge strane. Most je, kaže, neophodan naročito zbog čestih gužvi na postojećem prelazu koji se nalazi u centru grada.

"Mislim da bi trebalo to povezati i to je to", rekao je Mario Paležac iz Zagreba.

Procjene su da će Hrvatsku, zajedno sa pristupnim putevima, izgradnja mosta koštati 64 miliona evra. Bosnu i Hercegovinu – 34 miliona. Tamo gdje bi trebalo da se, nekad u budućnosti, izgradi most sada niče novi carinski terminal. U slučaju da se najnovija obećanja vlasti ne obistine, njegova izgradnja, na kraju, neće imati punu funkciju.

Bez mosta na Savi postavlja se pitanje isplativosti autoputa Banjaluka-Gradiška. Naročito slijepog crijeva kod odvajanja od mjesta Čatrnja pa sve do Save. Za sve ove godine ovim putem nije prošlo ni jedno putničko vozilo, osim poljoprivrednih mašina i traktora sa protesta iz februara ove godine.