Novi "pametni" tahografi i kartice zbunili prevoznike

19:55, 18.06.2017.
Thumbnail

Domaći prevoznici su se dobrano naljutili kad im je stigla obavezujuća odluka o novim tahografima. Ako ih ne budu imali, mogu da zaborave vožnju evropskim cestama.

"Uvođenje novih pametnih tahografa samo je još jedan način da nam uzmu pare", tvrde prevoznici.

Uredba Evropske komisije i parlamenta o obaveznom uvođenju takozvanih pametnih tahografa za sve one koji voze na putevima EU besmislena je, kažu, jer nema suštinske razlike između postojećih digitalnih i budućih pametnih tahografa.

"Ovo je samo još jedno uzimanje para od prevoznika i apsolutno ništa drugo. Kao što su se mijenjali svi dokumenti, od pasoša, lične karte, vozačke dozvole, zbog navodno novog osiguranja, tako isto i digitalna kartica vozača. Znači, u principu - isto. Samo uzimanje para i ništa drugo", kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

tahograf2

I za kamiondžije priča o dodatnoj zaštiti tahografskih kartica ne pije vode, jer je nemoguće izvarati postojeći digitalni tahograf. Kažu da saobraćajni inspektori vrlo lako mogu utvrditi bilo kakve nepravilnosti koje je vozač napravio u posljednjih 28 dana, za šta u Evropi slijede drakonske kazne i do 10.000 evra.

"Ova je idealna kartica što je sad u njemu, to je sve što treba tahograf. Samo udar, samo nam pare džabe uzimaju, da opet za to moramo davati pare, kao i za ovo, 100 maraka je ovaj", kaže Nedim Štilić, vozač kamiona iz Lukavca.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH uvjeravaju da prevoznici i vozači neće snositi troškove uvođenja novih smart tahografa, a postojeće tahografske kartice važiće do roka njihovog isteka i neće biti potrebe za njihovim prijevremenim mijenjanjem.

tahograf3

"Nikakvih dodatnih troškova neće biti za prevoznike. U vozila se već ugrađuju novije generacije tahografa. U njima se koriste kartice vozača za digitalne tahografe, nezavisno da li je u njima ugrađena novija generacija elektronskih čipova ili ona prethodna", poručili su iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Proizvođači kamiona i autobusa plaćaće ugradnju novih tahografa u autobusima i kamionima koji budu proizvedeni nakon prvog februara 2019. godine. O njihovoj cijeni odlučivaće ovlašteni zastupnici tahografskih uređaja. Za nabavku i personalizaciju novih tahografskih kartica biće zadužena Agencija za identifikacione dokumente.