Novi duel Dodika i Borenovića: Od imovine do teških uvreda

19:11, 19.05.2017.
Thumbnail

Do 31. maja i posebne sjednice Narodne skuptine o inicijativi za smjenu Vlade RS, strasti se, po svemu sudeći, neće smirivati. Danas ih je posebno podgrijao lider PDP-a Branislav Borenović, reagujući na istupe predsjednika Republike Milorada Dodika. Dodik mu nakon toga nije ostao dužan, pa je krenula lavina optužbi.

"Milorad Dodik možda sprema moju likvidaciju", upozorava predsjednik PDP-a.

Čim je čuo na javnom servisu optužbe predsjednika RS, Branislav Borenović okupio je novinare ispred Narodne skupštine i otvorio dušu. Tvrdi da je Milorad Dodik napao njegovu porodicu, pa ga poziva na TV duel da uporede zemljišne knjige.

Ima, kaže, kuću od 150 kvadrata sa garažom, što je, dodaje Borenović, ništa naspram i Dodikovih "kuća, vile i desetina hiljada kvadrata zemlje". Predsjednik PDP-a kaže da je imovinu stekao njegov otac kroz dobit iz privatne firme, na koju je platio državi porez, a radnicima čak i 13. platu.

"Čist sam kao planinski potok i beskompromisan sam kao stijena. Nema Brane Borenović pristup bilo kojem budžetu, bilo kojem javnom računu, bilo kojem javnom preduzeću, bilo kojem javnom novcu, kao što imaš ti. Ali ćeš odgovarati. Odgovaraćeš gdje su milijarde konvertibilnih maraka. Odgovaraćeš, Milorade", poručio je prvi čovjek PDP-a Branisav Borenović predsjedniku RS.

"Borenović je i meni i mojoj djeci i mojim unucima odavno stavio metu na čelo", uzvraća predsjednik Republike.

dodik

Milorad Dodik kaže da lider PDP-a pokušava da se sakrije iza opasnih insinuacija da neko sprema njegovu likvidaciju.

"Ako Dodik upita odakle vam kuće i stanovi i u zemlji i svijetu, onda Dodik sprema likvidaciju. Ako oni neosnovano lažu godinama o mojoj imovini, onda je to borba za istinu. Neće biti da je tako. Branislav Borenović je i meni i mojoj djeci i mojim unucima stavio odavno metu na čelo", rekao je Milorad Dodik.

Borenović poručuje da ga napadi neće pokolebati u namjeri da sruši Vladu. Milorada Dodika poziva da pročita 206 stranica skupštinskog materijala za smjenu kabineta Željke Cvijanvoić.. Premijerka ponovo odbacuje optužbe i staje u odbranu predsjednika Republike.

"Kad vidim danas šta je izjavio gospodin Borenović, onda ja nemam više dilemu. Svako ko je imao neku dilemu vidi da je to potez očajnika, koji više nema šta da ponudi javnosti, ali pokušava da privuče pažnju. Meni nekad dođe da kažem - vratite gospodina Ivanića, pa kad se već svađamo i raspravljamo o nečemu, da imamo s kim ukrstiti argumente", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Zato vladaući najavljuju da sa opozicijom neće ni ukrštati argumente na posebnoj sjednici NSRS 31. maja, kada bi trebalo da se glasa o povjerenju Vladi Srpske. Milorad Dodik uvjerava da opozicjja nema dovoljno ruku ni da izglasa dnevni red, dok u PDP-u tvrde suprotno.

"Ja vam tvrdim - ako se ne desi da ovo pitanje bude na dnevnom redu 31. maja, kada je zakazana posebna sjednica, sasvim sigurno će doći na dnevni red ubrzo nakon toga. Ja vam to tvrdim i znam zašto to kažem", rekao je Perica Bundalo, poslanik PDP-a u NSRS.

Opozicija od danas kreće u intenzivnu promociju materijala za smjenu Vlade koji su nazvali "crnom knjigom" svih loših poteza vlasti. Uvjeravaju da imaju i "bijelu knjigu" u kojoj su, kažu, rješenja za sve probleme.