Nova radna mjesta u drvopreradi i pčelarstvu

16:15, 11.08.2017.
Thumbnail

Najmanje 60 lica sa područja Opštine Laktaši, Čelinac i Banjaluka, sljedeće godine biće zaposleno u sektorima drvoprerade i pčelarstva.

Njih 110 takođe će da dobije priliku za posao u istim sektorima. A sve zahvaljujući projektu koji je danas potpisan u Laktašima.

Oni koji su sve osmislili, kažu da su upravo ta zanimanja itekako tražena na tržištu rada.

"Mi smo baš na tragu ovakvog projekta i potreba naše privrede uvidjeli nedostatak kadrova, obučenih. Mi imamo dosta preduzeća iz oblasti mašinske industrije kojima nedostaju ovakvi kadrovi", rekao je načelnik Opštine Laktaši Ranko Karapetrović.

"Takođe, kroz projekat ćemo uspjeti da obezbijedimo i određenu opremu za preduzeća, da se organizuju i dodatne obuke preko škola, kako učenika, tako i onih koji su nezaposleni, a opet da zajedno sa Zavodom za zapošljvanje dođemo do tih ljudiE, rekao je direktor "LIR Evolucija" Slaviša Jelisić.

Partneri iz pčelarske zadruge Krajinamed, već su osmislili kako će obuke da izgledaju. Kako kažu, raduje ih činjenica što je mnogo zainteresovanih i onih koji žele da se bave pčelarstvom.

"Prije to nije bio slučaj jer se pčelarstvo kao nauka prenosila sa koljena na koljeno, a sada je kroz internet portale, vidio prikaze to mnogo dostupnije mladima. Vjerujte da me dosta mladih ljudi kontaktira da se počne baviti time, kako bi im to postao ili dodatni izvor finansiranja ili da se bave samo pčelarstvom", rekao je direktor Pčelarske zadruge "Krajinamed" Branislav Popović.

Obukom kadrova koji nedostaju na tržištu rada, projekat će imati pozitivan ekonomski efekat. Preduzeća kojima su potrebni kadrovi smanjiće troškove za obuku novih radnika.