Nova kriza, puca li SDA?

20:11, 19.02.2018.
Thumbnail

Tek što se stišala bura, nakon što su ih napustila tri poslanika u bh. parlamentu SDA potresa nova kriza.

U samo nekoliko dana ostali su bez dva premijera i to u Sarajevskom odnosno Tuzlanskom kantonu. Za sobom su povukli dobar dio članstva, što je na noge podiglo rukovodstvo partije.

Halid Genjac jedan od vodećih ljudi u SDA danas nije želio da daje izjave. Samo je kratko poručio da u toku pospremanje i provjetravanje  sopstvenih redova. Niko ne može stavaljati lične, iznad interesa stranke, poručuje i Safet Softić.

"U konačnici mislim da je za SDA puno veća korist da se obračuna sa ovakvim pojavama unutar vlastitih redova", rekao je Safet Softić,  potpredsjednik SDA.

Poslednji sukob u SDA kulminirao je nakon što je prvi čovjek Vlade Sarajevskog kantona  napustio partiju , ali je mu je ostao privržen jedan dio člastva. Potom je nastao opšti haos, i u Tuzlasnkom kantonu, gdje je  SDA pukla na nekoliko dijelova, a sve je rezultiralo smjenom tamošnje vlade. Sada je svim jasno kakvu  politiku vodi Bakir Izetbegović, poručuju  bivši članovi stranke.

Mislim da  načinom na koji Bakir Izetbegović vodi stranku  ona pokazuje da nema kapacitet da vodi veliku stranku. On će od SDA napraviti jednu malu stranku", kazao je Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka.

"Velika stranka kao što je bila SDA je izabrala pogrešnog predsjednika koji nije bio u stanju voditi politiku velike stranke", Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka.

Tek sada nije jasno, kako će i kada SDA utvrditi zajedničke kandidate za predstojeće izbore. Pominje se nekoliko imena za člana Predsjedništva, ali očigledno da neće biti jedinstva oko jednog imena . To što se i kako  provjetravanje vrši u izbornoj godini rukovstvo i ne brine mnogo.

"Naše je da to uradimo, a vidjećemo kako će to birači prepoznati", kazao je Softić.

Na stanje u SDA mnogi članovi  upozoravaju još od poslednjeg kongresa stranke, gdje je, kažu, dosla do izražaja samovolja pojedinaca i određenih stuja u partiji. Najteži udarac nedavno im je zadala grupa poslanika u bh. parlamentu koji su izašli iz SDA i rormirali nezavisni blok, ali očigledno da tu problemima nije bio kraj.