Njemačka: Piloti Lufthanse u štrajku, otkazano 790 letova

15:53, 20.03.2015.
Thumbnail

Na poziv sindikata njemačkih pilota Vereinigung Cockpit (VC) piloti kompanije Lufthansa danas su stupili u štrajk i najavljuju nastavak te vrste protesta zbog nezadovoljstva tokom pregovora sa rukovodstvom kompanije o pitanjima kolektivnog ugovora i penzionog prava.

Lufthansa je saopštila da su piloti u 24-satni štrajk stupili u sinoć u 00:01 sati i da će tokom dana zbog toga biti otkazano ukupno 790 letova na kratkim i srednjim relacijama.

U saopštenju se takođe navodi da je štrajkom direktno pogođeno 84.000 putnika.

Iz sindikata CV najavljuju da će štrajk biti nastavljen i sutra, te pozivaju pilote Lufthanse i na dalekim relacijama, kao i uposlenike odjela Lufthansa Cargo da se pridruže sutrašnjem štrajku.

Sindikat je uputio i izvinjenje svim putnicima koji trpe zbog njihovog štrajka.

Hiljade putnika su formirale duge redove na biletarnicama aerodroma u Frankfurtu kako bi promijenili plan putovanja.

Rukovodstvo Lufthanse već godinu vodi neuspješne pregovore o pitanju kolektivnog ugovora sa predstavnicima sindikata CV. Najvažnije i najteže pitanje u pregovorima je pravo penzionog prava o kojem kompanija planira povećati starosnu granicu.

Piloti Lufthanse su proteklih 12 mjeseci 12 puta štrajkovali, tokom čega je otkazano na hiljade letova i nanesen materijalni gubitak kompaniji od blizu 220 miliona eura.