Njemačka donirala milion evra za deminiranje u BiH

13:08, 03.05.2017.
Thumbnail

Ambasador Njemačke u BiH Kristijane Homan i direktor organizacije ITF Damjan Bergant potpisali su danas u Sarajevu ugovor kojim Njemačka stavlja na raspolaganje milion evra za humanitarno deminiranje u BiH.

Ovim ugovorom planirano je deminiranje 30 lokacija u BiH, sa površinom od preko 1,5 kilomatara kvadratnih - Bosanska Krupa, Gračanica, Lukavac, Goražde, Sarajevo /opštine Novi Grad i Stari Grad, te Vogošća/, Doboj, Gornji Vakuf, Uskoplje, Vitez, Domaljevac, Šamac, Orašje, Banovići, Maglaj, Zavidovići, Teslić, Usora, Kalesija.

Homanaova je pojasnila da će ITF raspisati tender, na bazi unaprijed identifikovanih projekata, za firme iz BiH koje se bave deminiranjem, te dodala da će odluka o odabiru finalnih partnera biti donesena u Ambasadi Njemačke.

Prema njenim riječima, ovim ugovorom će od mina biti očišćene one lokacije, gdje su ljudi dirktno pogođeni, a timi i njihov svakodnevni život ugrožen.

"U BiH ima oko 1.090 kilometara kvadratnih sumnjivih površina. Na ovaj način, svaki djelić očišćene površine znači dodatnu bezbjednost, lakši život, kao i lakši rad za BiH, a time će ambijent biti vrijedniji za življenje", istakla je Homanova.

Ona je dodala da Njemačka finansira i druge projekte koji su vezani za deminiranje, ali isto tako i projekte koji su vezani za pružanje podrške žrtvama mina, te podsjetila da je njena zemlja od 1997. godine stavila na raspolaganje skoro 33,5 miliona evra za deminiranje u BiH.

Homanova je naglasila da će Njemačka i dalje nastaviti pomagati BiH u deminiranju zemlje, u okviru raspoloživih sredstava, kako bi obezbijedila da jednog dana bude očišćena od mina.

Bergant je rekao da se potpisivanjem ovog ugovora potvrđuje i nadgrađuje dugogodišnja strateška saradnja Njemačke i ITF koji se pomaže BiH u deminiranju, što, kako je naglasio, osim što povećava ličnu bezbjednost građana, pomaže i šire procese socijalno-ekonomskog razvoja, ali i približava BiH procesima evropskih integracija.

"Ovim procesima donatori i ITF predstvaljaju značajnu kariku koja svojim učešćem i doprinosom humanitarnim, finansijskim i stručnim, pomaže građenju BiH, kao i samim strrukturama zemlje", istakao je Bergant, te dodao da je Njemačka jedan od najznačajnih donatora za rješavanje ovog problema.

On je u svoje i u ime Slovenije zahvalio Ambasadi Njemačke za pomoć u rješavanju problema mina u BiH, te naglasio da organizacija na čijem je čelu ima izuzetnu saradnju sa ovom ambasadom.

Prema riječima Berganta, Njemačka je, putem ITF organizacije, od 1998. godine BiH donirala više od 18 miliona evra, a očišćena je površina veća od 18,3 kilometra kvadratna, na više od 450 projektnih lokacija, na kojima je pronađeno i uklonjeno više od 5.000 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

(Srna)