Nije novi vic: Mektić najavio tim BiH za odbranu od hakerskih napada

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 12:40, 15.05.2017

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas da se preduzimaju mjere da se IT oblast u BiH zaštiti od eventualnih hakerskih napada i najavio uspostavljanje tijela koje će na njih reagovati, a činiće ga stručnjaci.

Mektić je izrazio nadu da će BiH biti u stanju da odgovori na eventualne buduće hakerske napade, iako do sada nije bila njihova meta.

“Ministarstvo bezbjednosti se sprema da u IT oblasti blagovremeno odgovorimo na sajber-napade. Na nivou entiteta će postojati njihovi vlastiti timovi za odgovore na sajber-napade. Kasno smo krenuli kao zemlja u tu priču, ali završavamo taj posao pomoću kojeg ćemo se na neki način braniti i dati odgovor”, istakao je Mektić.

On je podsjetio da je Ministarstvo bezbjednosti BiH u posljednje vrijeme radilo nekoliko planskih akata i dokumenata iz oblasti sajber-zaštite.

Virus “Vonakraj”, koji potiče iz ukradenog softverskog alata američkih obavještajnih službi, blokirao je više od 200.000 kompjutera širom svijeta i traži otkupninu da bi ih oslobodio.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone