Nesmotrena greška ga je koštala 85 miliona evra!

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 7:28, 05.12.2017

Prije četiri godine Velšanin Džejms Hauels greškom je izgubio hard-disk. Ta greška ga je, ispostaviće se, koštala čitavih 74 miliona funti, odnosno skoro 85 milona evra.

Na hard-disku nalazila se kriptovaluta bitkoin, koju je Hauels “rudario” na svom laptopu, dok mnogi još nisu ni znali da ona postoji. Njegov disk je, prije četiri godine, vredio četiri miliona funti, piše britanski Metro.

Budući da je vrijednost kriptovalute znatno porasla od tada, količina bitkoina koju je Velšanin tada posjedovao danas ima vrtoglavu vrijednost.

bitkoin

On je “rudarenjem” počeo 2009. godine, da bi u narednom periodu “iskopao” 7.500 bitkoina, koje je sačuvao kao poseban fajl, odnosno “novčanik”, na svom hard-disku.

Laptop je kasnije rastavio na dijelove i prodao ih.

Disk je, međutim, odložio na sigurno mjesto znajući da bi vrijednost onoga što se na njemu nalazi mogla mnogostruko da se uveća.

Sredinom 2013. godine organizovao je veliko spremanje i tada je disk greškom završio u kanti za đubre, a potom i na deponiji u Njuportu.

Džejms danas misli da ga je ta grška koštala 74 miliona funti. Ipak, ne krivi sebe zbog toga.

“Nesreće se događaju. Jednostavno, nastaviš da živiš sa tim. Oduvijek sa znao da će bitkoin dostići ovako veliku vrijednost”, zaključuje Hauels.

(B92)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone