(Ne)red u zdravstvu: Finansijska disciplina "popravljena", prihodi ostali isti

19:33, 13.08.2017.
Thumbnail

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić izjavio je da će biti pronađeno rješenje za finansije Doma zdravlja u Nevesinju, ali da su uprave svih zdravstvenih ustanova dužne da plaćaju tekuće obaveze. To je samo jedan od primjera lošeg stanja u zdravstvu, uprkos čestim intervencijama Vlade. Ministar je, ipak, optimističan.

Naredba Vlade na snazi je se već dva mjeseca, a naplata doprinosa i dalje je na istom nivou. Odluka da se doprinosi radnicima u zdravstvu redovno izmiruju ipak daje rezultat, uvjerava ministar zdravlja, iako se to još ne osjeti u kasi socijalnih fondova.

Neki su, kaže, popravili finansijsku disciplinu, a za one koji nisu prošlog mjeseca Vlada je platila obaveze, pa se još traži dugoročno rješenje. Mnogi su danima u blokadi, a problem viška zaposlenih i dalje se ne rješava, kaže Dragan Bogdanić. Ipak, kad podvuče crtu, zadovoljan je efektima odluke o uvođenju reda u zdravstvu.

telop1

"Mislim da smo postigli rezultat zato što sad veći broj zdravstvenih ustanova plaća. Znate i da smo pomogli one najmanje domove zdravlja i da ćemo tražiti rješenje i za ove zdravstvene ustanove. Nije naš cilj da se radnici otpuštaju. Živimo u vremenu kada je ne samo nas, nego cijelo okruženje, zahvatio val odlaska zdravstvenih radnika", kaže Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS.

telop2

Za one koji su ostali, brojne ustanove i dalje ne plaćaju doprinose, pa je trenutno pod blokadom pet domova zdravlja, a spisak se već dva mjeseca mijenja iz dana u dan. Direktorica Poreske uprave kaže da se na listi uporno pojavljuju iste ustanove, uglavnom iz istočnog dijela Republike Srpske, jer rukovodstva redom tvrde da im ugovori sa Fondom zdravstva nisu dovoljni da pokriju troškove.

"Ima još uvijek značajan broj zdravstvenih ustanova koje nisu u mogućnosti da plaćaju tekuće obaveze i mi smo prinuđeni da ih blokiramo svaki mjesec. Pretpostavljamo da će takvih biti i u idućem mjesecu", rekla je Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS.

Svi traže više novca, a naši prihodi i dalje nisu dovoljni, kaže direktor Fonda zdravstvenog osiguranja. Po pacijentu imamo 67 maraka, dok su potrebe 83 KM, i to je drastična razlika, pojašnjava Dejan Kusturić.

"Svi domovi zdravlja i sve javne institucije i svi privatnici traže više novca. Ono što svijest njihova treba da bude jeste da mi finansiramo zdravstvene usluge i cijene jedne usluge. Fond nema ništa sa troškovima koji nastanu po pitanju cijene te usluge i menadžment bi trebao da vodi računa da to bude novac koji njima odgovara i da na osnovu toga organizuju svoj dio posla", kaže Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

U tu računicu još se nije uklopio banjalućki Dom zdravlja, koji i dalje odbija da zaključi ugovor sa Fondom. Više novca traži i dobojska bolnica kojoj, po računici direktora, godišnje nedostaje pet miliona maraka za normalan rad. Donedavno su i oni bili pod blokadom, pa su napravili novi reprogram.