Nemanjići – rađanje kraljevine

Autor Promocija ATV, ATV

Objavljeno: 9:00, 17.04.2018

Igrana serija „Nemanjići – rađanje kraljevine“, najveći produkcijski poduhvat u istoriji srpske televizije, za koju je angažovano 222 glumca i 2700 statista, biće emitovana svake subote u 20:00 na Alternativnoj televiziji.

 

Subota, 21.4.2018. u 20:00

Deseta epizoda: “Šta je ljubav prema sili i moći”

Stefan je zabrinut jer ne zna na koga može da se osloni u upravljačkim poslovima. Raška mu predloži Bogdana, za koga kaže da je pošten, odan i razborit. Stefan prihvati njen prijedlog i proglasi Bogdana upraviteljem dvora.

Stefan ode u manastir po svoju djecu, Komninu i Radoslava. Radoslavu nedostaje majka i pita Stefana šta se dogodilo sa njom, zašto je morala da ih napusti.

Raški nije drago što ne smije u javnosti da se objelodani njena ljubavna veza sa Stefanom. On je zabrinut. Najprije treba da učvrsti mir u zemlji koja je iznurena ratovima i razbojnicima koji su se namnožili. Za lični život imaće vremena tek kasnije.

Glavne uloge u desetoj epizodi igraju Vojin Ćetković, Nebojša Glogovac, Nada Šargin, Dragan Mićanović, Vučić Perović, Tanasije Uzunović, Ljubomir Bulajić, Aljoša Vučković, Andrej Šepetkovski i Ana Stefanović.

 

Serijalom se obilježava 800 godina od nastanka Srpskog kraljevstva i krunisanja Stefana Prvovjenčanog.

Uloga Stefana Nemanje povjerena je Mladenu Neleviću, njegove supruge Ane Nemanjić − Dubravki Mijatović dok njihove sinove Stefana Prvovenčanog, Vukana Nemanjića i Rastka Nemanjića − Svetog Savu, igraju Vojin Ćetković, Nebojša Glogovac i Dragan Mićanović (tim redosljedom), a prvu srpsku kraljicu, a mletačku princezu, Anu Dandolo tumači Sloboda Mićalović.

Serija o srednjovjekovnoj Srbiji svakako će probuditi najviši mogući interes, jer je u njoj pored ratno-istorijske i duhovne snažno razvijena i melodramska linija priče. U scenariju Gordana Mihića za ovu seriju usaglašena je relacija između istorijskih činjenica i dramskih likova. Ovaj odnos djeluje životno i dočarava atmosferu na dvorovima, ratištima i svakodnevni život podanika tog vremena.

Serija o Nemanjićima donosi istorijske turbulencije vezane za ranu srpsku državu krajem 12. i početkom 13. veka, u vrijeme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića.

Važan aspekt priče o Nemanjićima vezan je za podizanje Hilandara na Svetoj Gori gdje su u tom času Simeon i Sava kao monasi. Odluka o osnivanju srpskog manastira na gori Atoskoj je dobrim dijelom politička i pripada istom tipu državno-ideološkog “razloga” kojem i krunisanje 1217.

Druga grupa poruka tiče se države i krunisanja kao dijela dinastičke priče o kraljevstvu. Na ovom planu priča počinje Nemanjinom abdikacijom i predajom prijestola mlađem sinu 1196. na državnom saboru u crkvi Sv. Petra i Pavla u Rasu. Nastavlja se građanskim ratom između dvojice braće, jer je starijem osporeno nasljedstvo. Važan aspekat priče su prilike u Vizantiji, jer je Stefan carski zet.

Na ovim prostorima prvi put se neka televizijska kuća bavi temom nastajanja države i crkve u srednjem vijeku.

Televizijski spektakl „Nemanjići – rađanje kraljevine“ stiže premijerno svake subote od 20:00 na ATV-u. Ne propustite seriju baziranu na najslavnijoj porodici u istoriji Srbije!

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone