Nemanjići – rađanje kraljevine

Autor Promocija ATV, ATV

Objavljeno: 10:00, 18.02.2018

Igrana serija „Nemanjići – rađanje kraljevine“, najveći produkcijski poduhvat u istoriji srpske televizije, za koju je angažovano 222 glumaca i 2700 statista, biće emitovana svake subote u 20:00 na Alternativnoj televiziji.

 

Subota, 24.02.2018. u 20:00

Druga epizoda: Miroslavljevo jevanđelje

U dvoru, u Stonu, Nemanju muče noćne more zbog brata Tihomira koji je nesrećno poginuo boreći se u vizantijskoj vojsci protiv koje je Nemanja ratovao. Vlastelini nagovaraju Nemanju da napadne vizantijsku vojsku.

Na povratku u Rašku, Nemanja i Ana sa djecom – Stefanom, Vukanom i Rastkom, posjete brata Miroslava u čijoj skriptarnici rade Miroslavljevo jevanđelje.

Do Nemanje stigne vijest da je Manojlo Komnin umro i da se u Carigradu razvila bespoštedna borba za vlast. Nemanja namjerava da napadne Vizantiju i za taj plan dobije podršku od Ugarske i neubjedljiva obećanja od Mletaka.

 

Emitovanje ove serije počelo je baš na dan kada manastir Studenica, u čijem su okruženju snimani prvi kadrovi, obilježava ktitorsku slavu, u čast Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića koja je na našim prostorima vladala više od dva vijeka.

Serijalom se obilježava 800 godina od nastanka Srpskog kraljevstva i krunisanja Stefana Prvovjenčanog.

Uloga Stefana Nemanje povjerena je Mladenu Neleviću, njegove supruge Ane Nemanjić − Dubravki Mijatović dok njihove sinove Stefana Prvovenčanog, Vukana Nemanjića i Rastka Nemanjića − Svetog Savu, igraju Vojin Ćetković, Nebojša Glogovac i Dragan Mićanović (tim redosljedom), a prvu srpsku kraljicu, a mletačku princezu, Anu Dandolo tumači Sloboda Mićalović.

Kroz seriju ćemo se prisjetiti čuvenih istorijskih događaja tokom 12. i s početka 13. vijeka.

Na ovim prostorima prvi put se neka televizijska kuća bavi temom nastajanja države i crkve u srednjem vijeku.

Televizijski spektakl „Nemanjići – rađanje kraljevine“ stiže premijerno svake subote od 20:00 na ATV-u. Ne propustite seriju baziranu na najslavnijoj porodici u istoriji Srbije!

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone