Nema povećanja penzija do juna

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:41, 17.02.2017

Dok lipe ne procvjetaju nema ni povećanja penzija najstarijoj populaciji u Srpskoj, konačan je stav Vlade RS.

Ni današnji pregovori u Tesliću, na čistom vazduhu, nisu urodili plodom. Penzioneri su na sjednicu Upravnog odbora Udruženja pozvali i ministre rada i finansija, Milenka Savanovića i Zorana Tegeltiju i direktora Fonda PIO Mladena Milića.

Trojac nije popustio pred penzonerskim molećivim pogledima. Ali ni penzioneri nisu odstupili ni milimetra.

“Povećanja penzija mora biti, ne može se to odugovlačiti u nedogled. Ne, ne nismo! Ispod tri odsto neće niko pristati. Ne, ne ne može. nismo mi spremni na to. Ako ne bude para, onda će biti nekih problema drugih”, kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

“Pazi za procenat tri odsto, trebalo bi 30 miliona, za procenat pet odsto treb 50 miliona. Mislim to je za nas sad neprihvtljivo. Zato što toga novca nemamo i mislim da oko tog procenta neće biti realno razgovarati. Dakle, neki procenat će biti. Koliko će biti to je stvar dogovora, proračuna. Vidjećemo”, ističe ministar Savanović.

Za razliku od ministra rada, njegov kolega iz resora finansija nije stao pred kamere. Novinari nisu saznali ni šta danas misli direktor Fonda PIO RS, koji je prije nekoliko dana bio prilično optimstičan. Mladen Milić je tada rekao da pregovara sa ministrom finansija o načinima isplate.

“Ostalo je samo da se vidi jedan od modaliteta. Da li će to ići ili linearno u određenom procentu ili jednokratno u dvije neke isplate. U prvoj polovini i drugoj polovini slično nešto kao što je urađeno u Srbiji”, rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

Dok čekaju na povišicu, penzioneri su goste još jednom podsjetili na težak život i neimaštinu s kojom se većina njih bori.

Za utjehu traže bar jednokratnu novčanu pomoći i koji kilovat struje besplatno.

Ostavite komentar:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone