Nema novih slučajeva ptičijeg gripa u Prijedoru

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:26, 13.02.2017

Nijedan novi slučaj ptičijeg gripa nije registrovan na području Prijedora. Dežurne ekipe su u pripravnosti, a o njihovom izvještaju u Vladi detaljno su raspravljali inspektori, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i stručnjaci iz veterinarskog instituta Dr. Vaso Butozan. Poručuju da situaciju drže pod kontrolom, i da nema razloga za paniku.

Ipak, pošto virus prenose divlje ptice koje se slobodno kreću, ne isključuju pojavu novog žarišta.

“Najvažnije je da se ne diže nikakva panika oko toga, da se ljudima, stanovništvu kaže da ne trebaju da sami uklanjaju uginule ptice, i da naročito opomenu gdje su”, istakao je Darko Despotović, resor veterinarstva u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U Prijedoru danas nema panike. Živinari, kažu, ne brinu zbog virusa. Iz udruženja “Golub” poručuju da, ukoliko su se svi pridržavali mjera koje bi trebalo dobro da poznaju, nemaju razloga za strah. Vjeruju da je najgore prošlo.

“Ako možemo reći da je nešto dobro, je što se pojavilo sada, znači kada je zima na izmaku, a ne prije nekih mjesec i po dana. Niske temperature pogoduju tome, tako da već imamo temperature iznad nule i smatram da bi ovo trebalo da završi jako brzo”, ocijenio je Mladen Goronjić, predsjednik Udruženja “Golub” Prijedor.

U domaćinstvu u Tukovima u kome se pojavio ptičiji grip juče je eutanazirano 148 zaraženih životinja. Pod nadzorom inspektora su zapakovane, bezbjedno poslate na gradsku deponiju, gdje su i zakopane. To područje je dezinfikovano kako se zaraza ne bi širila. Iako je žarište ugašeno, živinarima iz prijedorske regije inspektori, ipak, preporučuju poseban oprez.

“Ovdje je zapravo ključno da se građani, odnosno držaoci životinja, pridržavaju tih propisanih mjera, odnosno da životinje ne puštaju vani na otvoren prostor, da ih ne premještaju, odnosno ne sele, ne prevoze i slične aktivnosti”, izjavila je Dušanka Makivić, Inspektorat Republike Srpske.

Za sada nema potrebe da se uništava sva živina sa rizičnih područja oko Prijedora, poručuju stručnjaci. Pošto virus još nije identifikovan kao opasan po ljude, ukoliko se ponovo pojavi, postupiće isto kao i u Tukovima. Konačna analiza podtipa virusa biće gotova sutra, kada će konačno biti poznato da li je, kao što se pretpostavlja, koban samo po živinu.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone