Nela Kuburović: Morina će imati pravično suđenje

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 14:56, 06.09.2017

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da nisu tačne spekulacije koje su se vodile u medijima da suđenje albanskom državljaninu Ismailu Morini neće biti fer ili da neće imati adekvatne uslove u pritvoru.

Nela Kuburović je za Tanjug izjavila da srpski sudovi mogu da obezbjede fer i pravično suđenje Ismailu Morini, čije izručenje iz Hrvatske traži Srbija.

“Što se tiče tog slučaja, treba sačekati odluku ministra pravde Hrvatske, ali vjerujem da će kolega da postupi u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom i da će Morina biti izručen Srbiji kako bi mogao da se završi krivični postupak koji je započet pred Viši sudom u Beogradu”, rekla je ministarka pravde.

Podsjetila je da je u posljednjim izvještajima svih relevantnih institucija koje su vršile obilazak zatvora u Srbiji konstatovano da tortura u srpskim zatvorima ne postoji, kao i da je položaj zatvorenika i te kako unapređen u odnosu na prethodne godine

Vrhovni sud Hrvatske juče je donio pravosnažnu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom “Velike Albanije”.

Shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku – da li će Morina biti izručen Srbiji, biće donesena u narednom periodu ministar pravde Hrvatske.

Morina je i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog djela izazivanje vjerske rasne i nacionalne mržnje.

Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Morinin dubrovački branilac je nedavno podnio hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtjev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi spriječio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtjevu se takođe i dalje čeka.

U svojoj detaljnom obrazloženju odluke kojom se odbija žalba Morininog advokata, Vrhovni sud Hrvatske navodi da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone