Nedostaju sredstva za naučni rad

21:32, 14.11.2017.
Thumbnail

Roditelji, nastavnici i profesori jedina su podrška na putu do nauke, kažu učesnici sedmog Sajma nauke u Banjaluci.

Volje i znanja ne manjka, ali nedostaju sredstva, stidiljivo su nam se povjerili srednjoškolci. Studenti medicine kažu, uzdaju se u profesore koji se trude da im obezbijede sve uslove da se bave istraživačkim radom.

"Imamo mogućnost, imamo svoje labaratorije, dobar dio nastave se provodi u Kliničkom centru gdje imamo mogućnost susreta sa velikim stručnjacima, da se uključimo na različite sekcije na fakultetu. Tako da, velike šanse nam se otvaraju", rekao je Nemanja Lazendić, učenik Katoličke Gimnazije u Banjaluci.

"Izdvajanje za nauku, investicija je u budućnost", kažu iz Ministarstva nauke i tehnologije. Ali, osim retoričnosti, čini se da ništa više ne mogu da ponude. Još ne znaju koliko će para za nauku dogodine biti. Osim što se nadaju da će biti više.

"Mi stvaramo okvir, da nastojimo da omogućimo naučno-istraživačkim organizacijama da one učestvuju u mnogim fondovima, Evropskim, koji su izuzetni sa stanovišta sufinansiranja nauke", izjavio je Jasmin Komić,ministar nauke i tehnologije RS.

Dok ne bude više i novca i brige, na sajmovima će vjerovatno iz godine u godinu biti ista slika. Hemijski eksperimenti, kartonske sprave, magnetna polja, insekti i radoznala lica koja su prvi put došla. Od teme sajma- "Budućnost vještačke inteligencije" vidjeli smo samo natpis na jednom od plakata.