NDP i PDP zaobilaze SDS u kombinacijama za opšte izbore

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:36, 17.07.2017

NDP i PDP očigledno udruženim snagama planiraju da izađu na predstojeće opšte izbore. Međutim, u njihovoj kombinatorici, zasad, i nema mnogo mjesta za koalicione partnere iz SDS-a.

PDP i NDP definitivno će zajedno na izbore. Dogovor samo što nije ozvaničen, a lideri te dvije stranke sklapaće liste za Narodnu skupštinu i bh parlament.

Dragan Čavić i Branislav Borenović pregovaraju i o zajedničkim opozicionim kandidatima u trci za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva. PDP-ovci su, definitivno, za takvu opciju.

“Principijelno smo se dogovorili da zajednički nastupimo na svim nivoima na opštim izborima iduće godine. Ostalo je da se još na nivou pregovaračkih timova, odnosno delegacija naših dviju partija, dogovorimo o nekim sitnim detaljima koje još nismo definisali, i očekujem da ćemo to potpisati u narednih nedelju, dvije najviše”, kaže Perica Bundalo, generalni sekretar PDP-a.

Dok su dvije opozicione stranke na jednom kursu, zbog čega je čak počelo da se prognozira njihovo spajanje, još nije jasna pozicija SDS-a u tom dogovoru.

Činjenica je da se naziv ”Savez za promjene” u Banjaluci sve rijeđe čuje. Jasno je to i lideru NDP-a koji, generalno, nema ništa protiv da sa PDP-om ide ruku pod ruku.

Međutim, Dragan Čavić ne bi baš da iz te priče izbaci SDS.

“Mislim da je kod svih potpuno zrelo shvatanje da isturimo kandidate koji imaju najveću šansu za pobjedu. Dakle, one za koje znamo da u borbi sa bilo kojim protivkandidatom iz suprotnog političkog bloka imaju najbolje izglede”, kaže Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

U stranačkim krugovima šuška se da se Čavićevo i Borenovićevo mišljenje lomi baš na kandidatima. O imenima još niko ne progovara, međutim, nezvanično se saznaje da lider PDP-a favorizuje Mladena Ivanića, dok Čavić lobira za veću podršku SDS-u.

Tamo smatraju da im je bolje da na izbore idu sami. Vukota Govedarica je uvjeren da tako imaju šansu za više mandata.

“Sa gospodinom Borenovićem i Čavićem zaista imam odličnu saradnju. Mi ćemo u narednom vremenskom periodu sjesti da se dogovaramo i da se okupimo oko zajedničke platforme. A zajednička platforma će da budu zajedničke politike i ljudi koji mogu te politike da iznesu na svojim leđima”, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Zajedničke liste NDP-a i PDP-a mnogi su nazvali početkom ukrupnjavanja opozicije u Srpskoj. Sa druge strane, mjesecima se po stranačkim kuloarima priča da će Napredna Srpska i srpski radikali da se utope u SDS.

“Oni moraju da se dogovore konačno oko tog nastupa. Da li će ići u jednoj koloni i napraviti jedan koalicioni sporazum idući čak i do personalnih rješenja, a ne ovako – mi smo zajedno, ali mi ne vidimo tu njihovu listu nekih zajedničkih kandidata”, kaže Velizar Antić, politikolog.

Dvije opozicione struje počele su da se formiraju nakon završetka lokalnih izbora. Tada su NDP i PDP najviše krivili SDS za izborni fijasko i počeli da se dogovaraju o zbijanju redova.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone