Nazire se obnova Banskog dvora, stižu pare i iz Vlade RS

20:43, 13.01.2018.
Thumbnail

Za obnovu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci, od Vlade Srpske, stiže dva i po miliona maraka.

Konačno će popraviti krov pa više neće prokišnjavati, zamijeniće se fasada i stolarija, a na kraju srediti i unutrašnjost. Obećane pare neće biti dovoljne za sve radove ali su dobra osnova za početak. Osim para, valja pripremiti i određene dozvole.

"Bilo kakve intervencije na zgradi Banskog dvora koji je nacionalni spomenik kulture, njima mora prethoditi saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, i ništa ne može biti urađeno bez njihove saglasnosti, tako da između ostalog se zbog tog čeka sve ove godine sanacija i restauracija, jer to moraju biti posebni materijali, samim tim znatno je kompleksnije i skuplje sve to realizovati", rekao je Mladen Matović, direktor Javne ustanove Banski dvor.

Kada će radovi početi još se ne zna. Projekat sanacije je urađen prije nekoliko godina ali Banski dvor nikako da dođe na red. Sada kad je došao, problema je napretek.

"Za krov, u ovom momentu, zadnje procjene iznose negdje 600 hiljada maraka. Samo za krov. Zato što se i tu radi o posebnoj vrsti krova, insistira se na bakarnom limu i slično. Pa onda, dalje, preko 400 hiljada maraka je potrebno za stolariju - jedna specifičnost je da je svaki prozor različite veličine", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Prizemlje je u solidnom stanju u odnosu na spratove. Zasad nije precizirana namjena prostora koji će biti adaptiran a koji je godinama stajao neiskorišćen. Nadležni kažu da bi trebalo da bude u skladu sa ranijom idejom o, takozvanom, "kulturnom dragstoru" - prostoru koji je zamišljen kao mjesto otvoreno za okupljanje i rad svih banjalučkih umjetnika i kulturnjaka.