Nazire li se kraj slučaju Dobrovoljačka ulica?

21:55, 20.02.2018.
Thumbnail

Ne želimo da se pomirimo s tim da su naši sinovi, braća i očevi, ubijeni u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 92. godine, bili legitimna vojna meta i da na tome ostane, kažu  porodice stradalih i traže hitan sastanak u Tužilaštvu BiH, jer žele da pitaju zašto je istraga obustavljena i kako će i da li će tužioci reagovati na odluku Ustavnog suda BiH.

Utvrđeno je da su njihova prava prekršena pa je od Tužilaštva BiH zatraženo da, u roku od tri mjeseca, odluči o prigovorima.

"Strašno se osjećam, a najviše zbog ove odluke sudije Romana. Zašto je proglasio moje dijete nedužno, za volanom se našlo  tu gdje se našlo, nekom metom, zakonitom metom?", kazala je Bogdana Tomović.

"Samom ovom odlukom, o prestanku i obustavljanju istrage, moj brat još jednom je ubijen. Po meni, ja sam ponovo doživjela njegovo ubistvo. I do dana današnjeg, znači svaki dan pitamo se zašto", kaže Gordana Gvozdenović.

Strahuju i da je Tužilaštvo pod političkim uticajem i da zbog toga nema optužnica protiv člana ratnog Predsjedništva BiH, Ejupa Ganića, i komandanta armije BiH, Jovana Divjaka. Advokat porodica stradalih kaže da odgovora na silna pitanja koja je slao Tužilaštvu - nema.

"Nije jasno na osnovu čega u toj naredbi obustavi se istraga i da se ne kaže na osnovu čega su ta dva lica i još više pripadnika JNA smatrani zakonitim metama, nekim legitimnim ciljem, i zašto su te dvije radnje ljudi koji su pucali na njih smatrane legitime", rekao je advokat Milan Romanić

U Centru za istraživanje rata i ratnih zločina podsjećaju da je, ranije, međunarodni tužilac Džud Romano obustavio istragu u vezi Dobrovoljačke. Porodice stradalih niko ništa nije ni pitao a to je samo jedan od propusta.

"Zamislite apsurda da jedan čovjek obustavi istragu, a da šest grupa se formira od po šest ili sedam tužilaca, šest godina ne mogu da odluče, zato što postoji snažan politički pritisak", rekao je  Milorad Kojić iz Centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

U Tužilaštvu danas ne odgovaraju na naša pitanja. U Dobrovoljačkoj ulici, drugog i trećeg maja 92. godine ubijena su 42 lica prilikom povlačenja kolone JNA iz Kasarne u Lukavici. To što su ranije obustavili istragu obrazložili su time da je kolona bila legitimni vojni cilj.