Naučnici imaju dva objašnjenja zašto je u Sahari pao snijeg

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 13:56, 14.01.2018

Prije samo nekoliko dana, nesvakidašnje vremenske prilike donijele su snijeg u najtoplijoj pustinji na svijetu, Sahari.

Treći put da na toj lokaciji pada snijeg u proteklih 37 godina, prvi put je zabilježen 1979, godine, a drugi 2016. To je koincidiralo s drugim primjerima ekstremnog vremena širom planete – od nepostojeće zime kod nas, preko najhladnije zabilježene zime na istoku sjeverne Amerike, do toga da je u Australiji zabileženo 47 stepeni.

Visok pritisak iznad Evrope “pogurao” je hladan vazduh južnije u Saharu nego što je to inače slučaj. Tokom ljeta prosjek temperatura penje se do 38 stepeni Celzijusovih i stanovinici planine Atlas bolje se nose s vrućinama nego s poledicom i snijegom.

Sankanje na dinama, prvo grudvanje u životu i snježne radosti razveselile su najmlađe u naseljenim mjestima nakon što je napadalo 40 cm snijega, koji se već do popodne otopio na temperaturi koja se popela do 10 stepeni.

Dok jedni neobične padavine pripisuju klimatskim promjenama ubrzanim globalnim zagrijevanjem, neki naučnici smatraju da u sjevernoj Africi započinje novi, vlažni, klimatski period.

Od prije 11.000 godina do prije 5.000 godina sjeverna Afrika je bila zelena, plodna i prepuna jezera i rijeka, sve dok nešto relativno naglo nije prekinulo ‘dotok’ vlažnih frontova.

Paleontolozi i arheološki nalazi navode da su tamo tada živjeli slonovi, antilope, nilski konji i krda divljači koje su lovili lovci i te scene slikali na unutrašnjosti pećina. Ta era je direktni rezultat afričke monsunske klime koju formira uticaj periodičnih varijacija u zemljinoj orbiti oko Sunca koja se događa svakih 20.000 godina, a ponavlja se u od geološke epohe miocena (prije 23 – 5 miliona godina).

Sva tri Milankovićeva ciklusa kretanja kroz koje Zemlja periodično prolazi tokom rotacije oko svoje ose i revolucije oko Sunca – ekscentričnost orbite, nagib osi i precesija – utiču na klimu, pa tako i ulazak monsunskih kiša (vlažnih frontova) na prostor sjeverne Afrike.

Ipak, ostaje činjenica da je, laički rečeno, prerano za novu “vlažnu eru” i kako je vjerovatnije riječ o radikalnim klimatskim promenama uzrokovanim zagrijavanjem zemljine atmosfere kakvim smo sve češće svjedoci.

(Express.hr)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone