NATO vježba u Tuzli

20:36, 25.09.2017.
Thumbnail

Više od 1200 spasilaca i članova različitih službi iz 34 zemlje u Tuzli simulira poplave, zemljotrese, kolapse nesreća i saobraćajne nesreće. Provjeravaju koliko smo spremni i osposobljeni odgovorimo na prirodne katastrofe, kakve su nas zadesile i  prije tri godine.

"Možemo jedni drugima pomagati i da praktično posljedice katastrofa, bez obzira kakve one bile, da možemo žrtve i posljedice po objekte svoditi na jedan minimalni nivo", kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

  1. NATO vježba prvi put se organizuje u Bosni i Hercegovini i pripremana je godinu dana. Biće testirani novi pristupi tehnologija i društvene mreže u kriznim situacijama.

"Mislim da je važno ovu vježbu posmatrati iz perspektive njenog cilja. Uvježbavanje mnogo pomaže u pravim vanrednim situacijama, time se spašavaju ljudski životi. Ova vježba takođe ispunjava i važnu potrebu ljudi ovdje i u regionu. Takođe, ova vježba rezimira razne elemente - od obuke i seminara do komandnog mjesta i zahtjevne terenske vježbe", rekao je Sorin Ducaru, pomoćnik  generalnog sekretara NATO-a

Nato vježbe biće izvođene do subote. A u Tuzli je izvedena prva vježba koja je simulirala napad hemijskim oružjem.