Naser Orić – hapsio Vuka Draškovića, bio Miloševićev tjelohranitelj

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 7:38, 12.10.2017

Naser Orić (50), jedan od gospodara rata na području Srbrenice, bio je veoma blizak srpskom diktatoru Slobodanu Miloševiću, piše Blic.

Početkom devedestih godina prošlog vijeka Orić je bio tjelohranitelj Miloševića koji je imao i posebna zaduženja. O bliskosti sa Miloševićem svjedoči i činjenica da je Orić nakon prvih velikih antiržimskih demonstracija 9. marta 1991. godine učestvovao u hapšenju Vuka Draškovića, tada lidera najveće opozicione stranke.

Da su Milošević i Orić i poslije ratnih sukoba zadržali bliskost svjedoči njihovo druženje u pritvoru Haškog tribunala. Milošević je bio u tom pritvoru od 1. aprila 2001. do svoje smrti 11. marta 2006, a Orić od 10. aprila 2003. do 30. juna 2006.

Na fotografijama od 20. avgusta 2004. godine vidi se kako Milošević proslavlja svoj rođendan sa drugim zvanicama (haškim optuženicima) među kojima se posebno izdvaja Orić.

naser i milosevic

Ovaj ratni komandant za oblast Srebrenice, sa činom desetara završio je služenja obaveznog vojnog roka u JNA (generacija 1985/1986) u specijalnim jedinicama za atomsku i hemijsku odbranu.

Nakon JNA Orić upisuje šestomjesečni kurs u Zemunu koji završava 1988. Njegovo prvo zaposlenje je bilo u policijskoj stanici Savski venac u Beogradu kao pripravnik. Zatim se prijavljuje za policijske jedinice za specijalne akcije i prolazi još dvije godine obuke u Srbiji.

Orić je 1990. prebačen na Kosovo i Metohiju kao član jedinica za specijalne akcije MUP-a Srbije. Po povratku u Beograd je bio izabran za jednog od tjelohranitelja Slobodana Miloševića.

Orić, čije ime se osim za ratne zločine vezuje i za organizovani kriminal, i tada je pokazivao sklonosti za netipičan posao za policajca. Naime, istovremeno sa policijskim poslom noću je radio na ulazu u poznatu beogradsku diskoteku „Metro“ u Knez Mihajlovoj ulici, kao predvodnik obezbjeđenja.

Orić 5. avgusta 1991. prelazi definitivno u Bosnu i Hercegovinu, kada počinje da radi u policijskoj stanici na Ilidži, na periferiji Sarajeva.

Krajem 1991. prekomandovan je u policijsku stanicu u Srebrenici i 8. aprila 1992. je unaprijeđen u šefa policijske stanice u rodnim Potočarima.

(Blic.rs)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone