Napravili četkicu za zube koja otkriva probleme sa srcem

15:03, 06.01.2018.
Thumbnail

Španski naučnici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će moći da prepozna rane znakove određenih zdravstvenih problema i tako spreči preuranjenu smrt od srčanih bolesti.

Pametna četkica za zube prikuplja podatke iz pljuvačke i precizno identifikuje promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno slabo srce.

U Velikoj Britaniji se blizu 200.000 ljudi godišnje bori s posljedicama srčanog udara, od čega njih 70.000 umre.

"Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz pljuvačke biće moguće sprečiti razvoj opasnih bolesti i pomoći pacijentima da vode računa o svom zdravlju", rekao je kardiolog Alvaro Marko del Kastiljo koji sarađuje s timom naučnika na izradi takve četkice.

Del Kastiljo vjeruje da bi nova pametna četkica za zube mogla da detektuje opasnost od potencijalnog zatajenja srca i njenog vlasnika podstakne da, u slučaju potrebe konsultuje ljekara, piše Independent.

Španski ljekar i njegove kolege vjeruju da će, ako njihov izum zaživi, korišćenje takve moderne četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će se svakodnevno dobijati važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinaca.

(Klix.ba)