Nakon poplava, u Kostajnici strahuju od klizišta

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:18, 21.03.2018

Kostajničani koji žive uz Unu odahnuli su, ali su u problemima oni bliže brdima. Smjene snijega i kiše uzele su danak, pojavila su se brojna klizišta. Jedno je odnijelo dio puta u Taviji i odsjeklo četiri domaćinstva od grada.

“Može još da krene ta dolina, može to još da ide, može. Ne može se raditi dok se ne pricjedi to”, rekao je Rade Babić iz sela Tavije.

Dok se ne poboljša vrijeme i ne stignu mašine, mještani pokušavaju, koliko mogu, da saniraju klizište. Strahuju i za kuće, jer se tlo pomjera skoro svaki dan. Zemlja je, kažu, puna vode.

“Pokušavam da je svedem, da joj nađem pravac, da izađe ne bi li stalo to klizište. Svaki pokušaj je dobrodošao”, istakao je Rade Dejanović iz sela Tavija.

“Šta da kažem, i bojiš se i ne bojiš se. Mislimo da neće biti, a sad vidjećemo, živimo u nadi da će to stati”, rekla je Dušanka Dejanović iz sela Tavija.

Stoji i Radetov automobil, nasred puta, upakovan u ceradu, tik uz klizište. Dok se ne sanira, nema vožnje.

Klizišta su se pojavila i u centru Kostajnice. Ljudi koji žive u kućama u ulici Vuka Karadžića, kažu da noćima ne spavaju.

Mira, svakodnevno, gleda prema brdu. Potporni stubovi, postavljeni prije nekoliko godina, nisu mogli da zaustave pomjeranje zemlje.

“I sad kad smo vidjeli u Hrvatskoj Kostajnici šta se dogodilo, mi smo se svi uplašili. Ja po noći, jednostavno, ne spavam”, priče ira Sarić iz Kostajnice.

Nadležne službe ne mogu mnogo da urade dok se ne poboljša vrijeme. Dotad, obilaze teren.

“Stalno smo u kontaktu sa narodom i na bilo koji poziv građana dolazimo na teren, snimamo situaciju i koliko budemo mogli toliko ćemo pomoći”, rekao je Zoran Kos iz Civilne zaštite Kostajnica.

“Urađene su preliminarne provjere i očekujemo, po stabilizaciji vremena, da će biti preuzete mjere u skladu sa finansijskim mogućnostima. Pokušaćemo da saniramo klizišta”, istakao je portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić.

Nekoliko manjih klizišta aktivno je i na području Prijedora, u naseljima Crna Dolina i Palančište. Uskoro će se, ponovo, moći od Dubice prema Moštanici. Klizište je, prije nekoliko dana, odnijelo dio puta, a trenutno se postavlja pontonski most.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone