Nakon deblokade računa, Alumina planira investicije od 20 miliona KM

11:45, 14.05.2017.
Thumbnail

Kompanija "Alumina" iz Zvornika imaće ove godine oko 20 miliona KM investicionih ulaganja, od čega 13 miliona KM u dva nova proizvodna objekta – pogon za proizvodnju precipitiranih hidrata i pogon za proizvodnju silikagela, saopšteno je danas iz Službe ove kompanije za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da se radovi na izgradnji novog proizvodnog pogona za proizvodnju precipitiranih hidrata sa ugradnjom neophodne opreme i postrojenja privode kraju.

"Iz SAD u kompaniju Alumina stiglo je sušiono postrojenje, a narednih dana slijedi montiranje nove sušare čiji će kapacitet biti pet tona na čas", navodi se u saopštenju.

Probna proizvodnja precipitiranih hidrata trebalo bi da počne krajem ovog mjeseca.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije Milorad Motika rekao je da izgradnja novih proizvodnih objekata predstavlja budućnost za "Aluminu".

"Ovdje će, u vrlo kratkom vremenu, biti tri nove proizvodne fabrike. Osim proizvodnje precipitiranih hidrata i silikagela, naš poslovni partner, švajcarska firma `Zeohem`, u neposrednoj blizini, gradi savremenu fabriku za čiju proizvodnju će `Alumina` obezbjeđivati neophodne sirovine iz svog proizvodnog programa", rekao je Motika.

On je naveo da "Alumina" sa "Zeohemom" ima dugoročni ugovor, koji obezbjeđuje saradnju u narednih 10 godina.

"U toku ove godine započećemo još dva nova projekta. Jedan će startovati krajem maja, a drugi krajem juna. Radićemo keramička vlakna i bemite", rekao je Motika.

Ističući da su potencijali "Alumine" veoma veliki, Motika kaže da će u toku ove godine proizvodni portfolio fabrike biti bogatiji za još devet - deset novih proizvoda.

"Plasiramo proizvode u 28 zemalja, na četiri kontinenta, imamo više od stotinu kupaca", rekao je Motika i dodao da je za poslovni svijet i inostrano tržište, osim cijene, veoma važan kvalitet proizvoda.

On je izrazio zahvalnost svim zaposlenima u kompaniji koji su prepoznali rezultate rada, jer se, kako je rekao, radi sa maksimalnim elanom i osjećajem za fabriku kao za svoj porodični dom.

Motika je najavio i da će u toku ove godine kompanija zaposliti više od 200 novih radnika, među kojima i 50 inženjera.

Zamjenik rukovodioca projekta izgradnje pogona precipitiranih hidrata Mirko Miljatović naglasio je da ovaj proizvodni objekat predstavlja plod uspješne saradnje "Alumine" sa poslovnim partnerima iz Mađarske i Slovenije.

"Proizvodnja specijalnih hidrata donijeće budućnost našoj fabrici i bolju prođu na tržištu", ocijenio je Miljatović i dodao da je u prvoj fazi predviđena proizvodnja od 10.000 tona precipitiranih hidrata, dok je u planu da se u narednim fazama dostigne godišnja proizvodnja od oko 40.000 tona ove vrste hidrata.

Izgradnja proizvodnih objekata stvara uslove i za otvaranje novih radnih mjesta.

"U pogonu za proizvodnju precipitiranih hidrata radiće 35 radnika, isto toliko i u novoj `Zeohemovoj` fabrici u Zvorniku, dok će u proizvodnji silikagela i specijalnih zeolita biti angažovano oko 55 radnika", navodi se u saopštenju Službe odnosa s javnošću ove kompanije.

Osim radnika kompanije "Alumina", kao nosioca projekta, na izgradnji novih pogona angažovana su i domaća preduzeća "Jokić-invest", "Enikon-mont", "Metalno", "Zvornik-putevi" i drugi.

(Srna)