Naknade na rate – sindikalci se dogovorili sa Vladom RS

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 20:18, 21.04.2017

Sindikalci i potpredsjednik Vlade potpisali su dogovor o “naknadama na rate”.

Tako je ozvaničen  aranžman o isplati dugovanja radnicima u pravosuđu, policiji, upravi i obrazovanju, u 12 mjesečnih rata. Na prvu, kaže Anton Kasipović, neće morati dugo da čekaju. Čim isplate aprilsku platu, na red će doći prva tranša naknada koje su narasle na skoro 18 miliona maraka.

“Idemo prvo na izmirivanje obaveza u periodu 2011.-2014. godina, i to primarno otpremnina u iznosu od 765 hiljada maraka. Nakon toga, u dvije rate ćemo isplaćivati obaveze u periodu 2011.-2014. godina, ukupan iznos je oko 903 hiljade maraka”, rekao je Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS.

Poslije nekoliko mjeseci pregovora,  sindikalci pravosuđa i policije su popustili, i dali šansu Vladi da ispuni njihove zahtjeve. Potpisali su dokument, ali, kažu, pod uslovom da se za tačno mjesec dana nađe rješenje za radnike koji su tužili poslodavce, a zatim odustali od tužbi. Nekima su, kažu, ostali troškovi za advokate, koje sada neko treba da namiri.

“Mi smo u sindikatu tražili da idu redovno izmirenja obaveza u 2017. godini, da se prvo isplate sve zaostale otpremnine nastale u 2015. i 16. godini, a onda neke obaveze prema prosvjeti u dvije rate”, rekao je Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS.

Sindikalci pravosuđa su tražili da svi radnici, bez obzira na tužbe, imaju isti status. Sada su, kažu, shvatili da je to nemoguće, jer se sredstva ne isplaćuju iz iste kase. Još jedan uslov sva četiri sindikata bio je da se hitno ponovo razgovara o načinu isplate naknada za prevoz, za koji smatraju da je nepravedan. Svaki radnik, poručuju sindikalci, ima pravo da odluči da li će prihvatiti ponudu Vlade, ili će, zbog dugovanja, sudski goniti svog poslodavca.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone