Najveća filmska imena na festivalu u Kanu

13:30, 07.05.2017.
Thumbnail

Kanski festival je najugledniji filmski festival na svijetu - on je prvi na listi tri najcjenjenije filmske smotre, uz Veneciju i Berlin, a na spisku nagrađenih autora su najveća imena filma.

Prestižnu "Zlatnu palmu" osvajali su filmski klasici: Mihael Kalatozov za film "Ždralovi lete", Federiko Felini za "Slatki život", Luis Bunjuel za "Virdijanu", Lučano Viskonti za "Leoparda", Lars fon Trir, Bob Fos, Martin Skorseze, Terens Malik...

"Palma" je dodjeljivana i Frensisu Fordu Kopoli za "Apokalipsu danas", zatim Kurosavi za "Kagemušu", pa Anžeju Vajdi, Kosti Gavrasu, Šoheiju Imamuri /dva puta/, Biliju Augustu /dva puta/, Dejvidu Linču, Kventinu Tarantinu, Romanu Polanskom, Abazu Kijerostamiju, Kenu Louču /dva puta/, braći Darden /dva puta/.

Među najvećim imenima filma i osvajačima "Palme", i to dvostrukim, nalazi se i srpski režiser Emir Kusturica sa filmovima - "Otac na službenom putu" i "Andergraund".

On je dobitnik i nagrade za režiju u Kanu za film "Dom za vešanje", čime spada u red najnagrađivanijih filmskih autora na ovom festivalu.

Još jedan film srpskog autora dobio je priznanje u Kanu - film Aleksandra Petrovića "Skupljači perja", koji je osvojio Veliki gran-pri festivala. Te godine nije dodijeljena "Zlatna palma", pa se nagrada za ovaj film smatra najvećom dodijeljenom na toj smotri.

Kanski filmski festival održava se svake godine, počevši od 1946.

Glavne nagrade Festivala, nakon "Zlatne palme", su Veliki gran-pri, pa Gran-pri žirija, nagrada za režiju, nagrada za scenario, te za najbolju glumicu i glumca. Povremeno se dodjeljuju i posebna priznanja zaslužnim autorima.

Tako su posebnu "Zlatnu palmu" za ukupan filmski rad i domete do sada dobili: Vudi Alen, Manoel de Oliveira, Klint Istvud, Bernardo Bertoluči i Anjes Varda.

Mnogi filmski portali sumirali su nagrađene filmove u Kanu i pravili liste. Tako se "Andergraund" Emira Kusturice, za koji je sa Dušanom Kovačević pisao i scenario, našao na mnogim listama "deset najboljih" kanskih pobjednika ikada.

Portal "Tajm aut" prenio je svojevremeno analizu britanskog pisca i producenta Dejvida Dženkinsa, koji je ovaj srpski film stavio na prvo mjesto, a iza njega su remek-djela poput čuvenog "Trećeg čovjeka" Kerola Rida, pa Kopolinovo "Prisluškivanje".

Slijede "Roseta" braće Darden, "Leopard" Lučana Viskontija, "Balada o Narajami" Šoheija Imamure, "Četiri mjeseca, tri sedmice i dva dana" Kristijana Munđijua, te "Padro padrone" Vitorija Tavianija.

Ovaj portal prenio je i obrazloženje prema kome je "Andergraund" sami vrh kanskih laureta, jer je riječ o jedinstvenom ostvarenju u evropskoj kinematografiji.

Uprkos poslovičnim primjedbama na Kusturičine političke stavove, u tekstu se ističe da su finalne scene "Andergraunda" - najbrilijantnije scene ikada viđene na filmu.

Do "Zlatne palme" nikada nije došla cijela plejada velikih filmskih autora poput Ingmara Bergmana ili Andreja Tarkovskog, pa ni ovogodišnji predsjednik glavnog žirija Pedro Almodovar.

Ove godine, Kanski festival traje od 17. do 28. maja.

(Srna)